Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лоши новини за световния преход към възобновяема енергия

30 май 2024, 12:25 часа • 2510 прочитания

Световният преход към възобновяеми енергийни източници в основните енергоемки сектори се е забавил през 2023 г., след като беше възпрепятстван от регулаторни пропуски, политически натиск и неуспех да се определят ясни цели, заяви мозъчният тръст REN21, предава Reuters.

Пандемията от COVID-19 и войната в Украйна помогнаха на амбициите за преминаване към възобновяеми енергини източници на фона на нарастващите опасения за енергийната сигурност, но правителствата не успяха да надградят върху натрупаната инерция, се казва в годишната оценка на базирания в Париж мозъчен тръст.

До края на миналата година само 13 държави, сред които САЩ, Индия и Китай, са приложили политики при възобновяемите източници, които обхващат сгради, промишленост, транспорт и селско стопанство, като само 12,7% от енергията, която секторите консумират, идва от чисти източници, отбелязават от REN21.

ОЩЕ: Наша съседка намалява цената на тока чрез насърчаване потреблението на ВЕИ

Много страни правят стъпка назад спрямо заявените амбиции. От 69 държави с цели за възобновяема енергия за крайните потребители само 17 са ги удължили след 2024 г., казва тръстът, обединяващ правителства, изследователски институции и неправителствени организации в насърчаването към преход към чиста енергия.

Снимка: iStock

„Правителствата на практика се отдръпнаха от амбициите си, а енергоемките сектори вече нямат икономически стимули“, посочва Рана Адиб, изпълнителен директор на REN21

Докладът предупреждава, че страните са бавни по отношение на реформите и трилионите долари субсидии, отпуснати за изкопаеми горива, особено в промишлеността и селското стопанство още възпират енергийния преход.

Падащите цени на изкопаемите горива през 2023 г. също оформиха политиката и дебатът за разходите за преминаване към по-чиста енергия се засили, казва Адиб.

ОЩЕ: Свръхмногото слънчеви панели в Германия свалиха цените на тока до отрицателни нива

Декарбонизирането на тежката индустрия остава голямо предизвикателство. Сектори включващи производството на цимент и стомана твърдят, че възобновяемите енергийни източници не могат да генерират топлината, необходима за запалването на техните пещи. Но докато преходът на индустрията може да се окаже по-предизвикателен от транспорта, решения съществуват, включително използването на електродъгови пещи за топенето на стоманата, заяви Адиб.

Посланието, че това са сектори, които трудно се поддават на намаляване на емисиите и е почти невъзможно да бъдат декарбонизирани, не е вярно, каза тя.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес