Обединеното кралство се нуждае спешно от план за справяне с топлинните вълни

1751
Обединеното кралство се нуждае спешно от план за справяне с топлинните вълни
Снимка: iStock

Обединеното кралство спешно се нуждае от план за предотвратяване на хилядите смъртни случаи от топлинни вълни годишно, тъй като климатът продължава да се затопля, предупреди междупартийна комисия от депутати, цитирана от The Guardian.

Температурите в Обединеното кралство се покачиха над 40°C през 2022 г. за първи път, а 2023г. е най-горещата година в историята. Повече от 4500 души са загинали от топлинните вълни през 2022 г., се казва в доклада на депутатите, и този брой може да нарасне до 10 000 годишно до 2050 г., ако не се предприемат действия. Топлинните вълни са "тихи убийци", казват депутатите, цитирайки ефектите им - повишавайки сърдечната честота и кръвното налягане, като хората над 65 години и тези със здравословни проблеми са изложени на най-голям риск.

Психичното здраве също е засегнато, като рискът от самоубийство е два пъти по-висок, когато температурите се покачат от 22°C до 32°C, а лошият сън поради горещините нощем може да струва на икономиката 60 милиарда паунда годишно в загуба на производителност, отчете Комитетът за екологичен одит (EAC). Почти 5 милиона домове в Англия вече страдат от прегряване през лятото, казаха депутатите, което прави мащаба на необходимите действия „огромен“. Още: Гореща вълна посред зима: 30°C в Испания

Най-новият план на правителството за адаптиране към климата e описан като „много слаб“, след като е публикуван през юли 2023 г.

Какви са решенията на проблема?

Докладът препоръчва базирани на природата решения като паркове, дървета, езера и зелени покриви за охлаждане на общностите, цитирайки доказателства, че големите градове като Лондон могат да бъдат с до 8°C по-горещи от околните селски райони. Освен това се казва, че правителството трябва да обмисли промяна на строителните разпоредби, за да насърчи използването на таванни вентилатори.

Покриването на покривите на сградите със силно отразяваща бяла боя също е изтъкнато от депутатите, като данни от Ню Йорк показват, че това може значително да намали вътрешните температури. Поставянето на външни капаци на прозорците може да намали риска от смърт от топлина в домовете с около 40%, казват експерти пред депутатите. Депутатите казват, че широкото използване на енергоемки климатични инсталации създава риск от порочен кръг от нарастващи въглеродни емисии, като по този начин след това се улавя още повече топлина в атмосферата. Още: Новото нормално: Все по-високи температури и рекорди

Депутатите са на мнение, че трябва да се създаде национална програма за модернизиране, предоставена от местните власти и подкрепена с дългосрочно финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com