Отбелязваме Световния ден на влажните зони

60783
Отбелязваме Световния ден на влажните зони

На 2 февруари сe отбелязва Световният ден на влажните зони, след като на тази дата през 1971 г. е подписана Международна конвенция за опазването на влажните зони в иранския град Рамсар.

Влажните зони са едни от най-важните ни природни богатства. Това са територии, в които водата покрива почвата или присъства в повърхностния й слой, целогодишно или сезонно. Влажните зони са дом на редки животни и растения. Те имат важна роля и в предпазването от наводнения, като поемат и задържат голяма част от повърхностните води. През XX век у нас, а и в световен мащаб голяма част от тях са били пресушени или силно изменени. Днес тези екосистеми заемат едва 0,1% от територията на България и са сред най-важните за опазване обекти.

На 2 февруари заместник–министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров ще открие в Пловдив дискусия на тема: "Влажните зони и нашето бъдеще", по повод Световния ден на влажните зони. Проявата е съвместна инициатива на Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, Регионалната инспекция по околна среда и водите – Пловдив, община Пловдив и се осъществява със съдействието на Областния информационен център.

В нея ще вземат участие членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища , студенти от Аграрния университет в града, както и експерти от Зелени Балкани и Българското дружеството за защита на птиците. Участниците ще обсъждат опазването на редките видове растения и животни във влажните зони, устойчивото използване на ресурсите в тези зони и участието на младите хора в процеса на управление на водите. С технически средства ще се извърши наблюдение на водолюбиви птици в река Марица в близост до Гребния канал.

Подписаната през 1971 г. в Иран конвенция носи името на града - Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. България е една от първите страни, подписала конвенцията, която определя необходимите мерки за опазване на този тип природни екосистеми и разумно използване на техните територии и ресурси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com