Откриха причината за природна катастрофа в Средиземно море

32634
Откриха причината за природна катастрофа в Средиземно море

Преди около 5-6 млн. години Средиземно море неочаквано и почти напълно пресъхнало. Точната причина за тази загадъчна катастрофа е установена едва сега.

Изследователи от университета на Отаго (Нова Зеландия) са изяснили, че пресушаването на морето е било свързано с нарастването на ледената шапка в Антарктида.

Новият Суецки канал заплашва екосистемата на Средиземно море

Откритият преди дни нов Суецки канал Между Червено и Средиземно море поставя екологични въпроси. Докато власти и политици се радват, ч...

По невероятен начин растящите ледници са предизвикали подвигане на земната кора в района на Средиземноморието и пресъхване на водоема. Статията с резултатите от изследването е публикувана в сп. Nature Communications

Преди 5,9–5,3 млн. години в геоложката история на Европа е настъпила една от най-сериозните природни катастрофи – така наречения Месински солен пик. В това време Средиземно море осем пъти частично или напълно пресъхвало и се пълнило отново, като пресъхването ставало за хиляда години, а запълването – за месеци.

В някои места изчислената скорост на нарастване на морското равнище трябва да е била около 10 метра на денонощие. Свидетелство за Месинския пик се явяват километрови залежи от сол в района на Средиземноморието.

Дълго време Месинският солен пик бил предмет на ожесточени спорове между учените. Изследователите така и не могли да стигнат до единодушие за причините за внезапната катастрофа.

Някои смятали, че причина за катаклизма е било нарастването на ледената шапка на Антарктида, но самият механизъм и обяснението на неговия мащаб оставали загадка. Други изследователи не признават тези теории и смятат, че Средиземно море е било изолирано в резултат на движението на литосферните плочи.

Топенето на ледовете е променило земната гравитация

Бързото топене на ледената покривка в Западна Антарктика от 2009 г. до 2012 г. е било достатъчно голямо, за да намалее леко земното гра...

Както доказало ново изследване, двете територии частично били верни. Учените събрали образци от времената на Месинския пик и провели компютърно моделиране на формирането на ледниците.

"Открихме, че нарастването на ледовете е довело до нарушение на гравитационното равновесие и деформация на земната кора под Средиземно море", разказва авторът на изследването Кристиан Онайзер.

Преди 5,3 млн. години ледовете започнали да се топят и морето отново се напълнило. Историята на тази катастрофа, както смята Онайзер, се явява урок за човечеството.

"Топенето на ледовете в северната или южната полярна шапка очевидно също ще доведе до неравномерно нарастване на морското равнище в различни части на света", казва ученият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com