X
 
 

След 30 г. климатът в Москва ще е като този в България

2605 1
След 30 г. климатът в Москва ще е като този в България
Снимка: Getty Images/Guliver
След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския. Това твърди в свой материал Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС.

В статията, посветена на климатичните промени, се казва, че почти всички големи градове в света към 2050 г. ще се сблъскат с рязко затопляне. В северното полукълбо климатът ще бъде подобен на този в страните, които се намират на 1000 км по на юг.

Мегаполисите в цял свят трябва сериозно да се замислят над проблема с глобалното затопляне. 77% от 520 най-големи градове в близките 30 години ще се сблъскат с рязко затопляне, пише още в изследването на Висшето техническо училище в Цюрих. Резултатите от него са публикувани в изданието Plos One.

Академичният свят почна да се обединява за борба с климатичните промени

Хиляди университети по света обявиха "извънредно положение за климата" и се ангажираха пред Организацията на обединените нации (ООН) да...

Става ясно, че засегнати ще бъдат градове, като Москва, който в момента е най-големият мегаполис на Европа. В големите градове от северното полукълбо в бъдеще ще преобладават такива климатични условия, които в момента се наблюдават в страните, намиращи се на 1000 км по на юг. В европейските градове температурата през лятото ще бъде по-висока с 3,5 градуса, а през зимата – с над 4,5 градуса. По-конкретно климатът в Москва ще бъдат като в София, в Лондон – като в Мадрид, а в Мадрид – като в мароканския Маракеш.

А как ще бъде в София? Можем само да предположим, но правейки паралела с Мадрид, най-вероятно като в Кайро.

Изследователите са използвали относително оптимистична оценка за глобалното повишаване на температурите заради климатичните промени. За своите изчисления те са предположили, че средните температури ще се покачат с 1,4 градуса.

При това Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда ограничаването на повишаването на температурите с над два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. В тази връзка авторите на изследването призовават към по-нататъшни усилия в борбата с климатичните промени.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители