Южните океани поглъщат гигантски количества въглероден диоксид

25485
Южните океани поглъщат гигантски количества въглероден диоксид

Океаните в Южното полукълбо на Земята поглъщат все повече обеми въглероден диоксидедин от главните парникови газове, са изяснили международен екип учени.

Тенденцията се усилва от 2002 година, но прогнозирането на точното ѝ развитие е невъзможно, съобщава университетът на Източна Англия. Изследването на учените е публикувано в сп. Science.

Увеличеният въглероден диоксид в атмосферата е заплаха за изхранването на човечеството

Увеличаването на количеството въглероден диоксид в атмосферата не само води до климатично затопляне, но представлява също директна запл...

Световният океан поглъща гигантски количества въглероден диоксид и почти половината се падат на водите, заобикалящи Антарктида. Тези океани и морета условно се наричат Южен океан, тъй като са разположени в Южното полукълбо.

Точно като бели дробове, те поемат в себе си замърсения въздух, а издишват пречистен, тъй като значителна част от въглеродния диоксид остава в океана. Това е доста повече от количеството, освобождавано назад в атмосферата. Учените смятат, че Южният океан забавя темповете на глобалното затопляне.

В началото на XXI век учените заподозрели, че водите на Антарктика са започнали да се насищат с въглероден диоксид и потокът му се е забавил. Това било неочаквано, тъй като по-рано се смятало, че има пряка връзка между обемите на въглеродния диоксид във въздуха и обемите на въглеродния диоксид, попиван от морето. Тогава учените установили, че от края на 80-те години на миналия век обемът на въглеродния диоксид, захванат в Южния океан, не се увеличава.

В новото изследване е установено, че тенденцията се е възобновила и за последното десетилетие обемите на поглъщане на въглероден диоксид растат.

ЕП предприе мерки за спиране на поевтиняването на квотите въглероден диоксид

Европейският парламентът подкрепи плановете за замразяване на известен брой квоти за търговията с емисии въглероден диоксид, целящо нас...

Учените под ръководството на проф. Николас Грюбер (Nicolas Gruber) от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих са анализирали данните за концентрацията на въглеродния диоксид в повърхностните води на Южния океан, достъпни в базата SOCAT.

Заедно с последните обновления в базата постъпили данните за 14,5 млн. измервания на повърхностните води от 1957 до 2014 г. Учените също използвали данните за температурата но повърхността на океана, получени от спътниците.

Анализът показал, че през 2002 година темпът на въглеродното "складиране" е започнал отново да расте. През 2010 година той е достигнал очакваното ниво, сравнимо с нивото на ръста на атмосферния въглероден диоксид. Това говори, че интензивността на този процес в Южния океан силно се изменя с времето, а не расте постоянно и монотонно в отговор на ръста на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата.

Учените смятат, че върху интензивността и обема на поглъщането на въглероден диоксид влияят основно измененията в природните условия и предупреждават, че бъдещата тенденция е невъзможно да се предскаже.

В скоро време няма опасност от глобално затопляне, твърди руски учен

В близко време Земята не е заплашена от глобално затопляне, според научни изчисления такова просто няма да има. Това заяви на пресконфе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com