Държавни фирми харчат пари и загубите им растат

1716
Държавни фирми харчат пари и загубите им растат
Снимка: БГНЕС

Създадените през последните четири години нови държавни фирми харчат пари напразно, показва прегледът на годишните отчети на дружествата към 2022 г. и последните налични междинни отчети – към края на третото тримесечие на 2023 г.

ОЩЕ: Директори в държавни фирми ще вземат два пъти по-ниски заплати

Какво показват отчетите?

Особено мъчителни за четене са отчетите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница", която трябва да изгради нова национална детска болница. Компанията бе създадена в края на 2020 г., но работата й бе минирана от обратите по темата къде точно ще се строи новата детска болница и разтрогването на първоначалния договор с консорциум „Детско здраве“. Почти всички заседания на съвета на директорите на компанията през 2022 г. – общо 15 - са били свързани с даване на информация на един или друг министър (за периода се смениха двама), различни разследващи органи, както и размяна на писма с консорциума за прекратяване на договора. Проведени са и много срещи с представители на неправителствени организации. За този период са натрупани разходи в размер на 1,2 млн. лв. и тъй като срещу тях стоят нула лева приходи, на толкова се равнява и загубата за 2022 г. Иначе дружеството е било скромно за ангажирани служители – общо 7 с ръководството, разходите на персонал за годината възлизат на 234 000 лв. През 2022 г. обаче дружеството е харчило сериозно за външни услуги – 665 000 лв., включително сериозна сума за застраховка – 517 000 лв и 77 000 лв. разходи за правни услуги. През 2023 г. без тези големи плащания за застраховки и правни услуги разходите вървят много по-добре и към края на деветмесечието възлизат на 110 000 лв.

ОЩЕ: Бивш шеф на "Бул-Био" оглави инвестиционната компания за детска болница

Втора година не можа да заработи реално и създаденото с цел осигуряване на спешната здравна помощ по въздух „България Хели Мед Сървиз“. Дружеството бе регистрирано на 2 август, 2022 г. – в същия ден, в който бе издаден указът за назначаване на първото служебно правителство на Гълъб Донев. То тръгна на война с изпълнителния директор на дружесвото и реши да го закрива. В последствие кабинетът Денков издигна директора на „България Хели Мед Сървиз“ Георги Гвоздейков за министър, който направи обратен завой и МС отмени решението за ликвидиране на фирмата. В този период заради решението за закриване се провали и обявена поръчка за наем на медицински хеликоптер. За времето на съществуването си през 2022 г. фирмата е натрупала загуба от 47 000 лв., загубата за деветмесечието на 2023 г. е 372 000 лв. През 2024 г. все пак се очаква фирмата реално да разработи - за нея има предвиден трансфер и в проектобюджета.

Тревожно е положението и с „Български ВиК Холдинг“ – мегаструктура с огромен капитал от 1.41 млрд. лв., създадена при кабинета „Борисов“. Една от причините за създаването на холдинга беше да помогне на включените в него дружества да изпълняват проекти с евросредства. Към април прогнозата бе до края на тази година – последна за отчитане на разходи за стария период, да бъдат изпълнени едва 1/3 от проектите.

Според окончателния годишен консолидиран финансов отчет за 2022 г. холдингът е натрупал загуба от 51,7 млн. лв. при загуба за 2021 г. от 2,9 млн. лв. Нарастването на загубата става на фона на разширяване на холдинга с придобиване на дялове в общо 15 ВиК дружества през 2021 и 2022 г. Към деветмесечието шапката на холдинга, без дъщерните дружества, отчита балансирано салдо – приходите са колкото разходите – 2,7 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОМПАНИИ:

Huawei vs. Apple: Технологичните гиганти се изправят пред сериозна битка в Китай

Един от съоснователите на OpenAI напуска компанията

Задава се значително поевтиняване на престоя в Airbnb

Рекордните загуби на "Газпром": Китай не може да замени Европа

Стратегия обвита в мистерия: Apple разработва собствени AI чипове

Хонконгска компания подаде иск за фалит на "Москвич"

Русия започва серийно производство на лимузината на Путин в бивш завод на Toyota

AstraZeneca изтегля ваксината си срещу COVID-19

Срив: "Газпром" е на загуба за пръв път от четвърт век

Илон Мъск уволни целия екип, отговарящ за производството на зарядни за Tesla

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com