Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса

9328
Черна дупка отвъд Млечния път разтегля звезда в елипса
Снимка: jmexclusives / Pixabay

Учените за първи път са открили черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път. Тя се намира в Големия Магеланов облак (спътникова галактика на Млечния път), в звездния куп NGC 1850, става ясно от публикация в научното издание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

"Тази черна дупка е около 11,1 пъти по-тежка от Слънцето. Открихме я благодарение на резки изменения в скоростта на движение на една от звездите, разположени в младия звезден куп NGC 1850 в галактиката Голям Магеланов облак. Нейното откриване отваря пътя за провеждане на „преброяване“ на черните дупки със звездна маса и изучаването на тяхната ранна еволюция“, пишат астрономите.

Откриха най-малката черна дупка в Млечния път

Астрономи откриха най-малката засега черна дупка в Млечния път. Тя е и най-близка до Слънчевата система, съобщи Ройтерс. Черното дупка...

Черните дупки със звездна маса възникват в резултат на гравитационен колапс на големи звезди. Обикновено е трудно да бъдат забелязани дори на неголеми разстояния от Земята, което се дължи на това, че те почти не изработват лъчение. Затова астрономите обикновено разбират за съществуването на подобни черни дупки само ако редом до тях се намира звезда, чиято материя те постоянно привличат към себе си, в резултат на което възникват изблици светлина.

Астрономите разкриха тайната на смъртта на галактиките

В хода на новото изследване астрономи от университета „Джон Мурс“ (Великобритания) за първи път пряко са наблюдавали черна дупка със звездна маса извън пределите на Млечния път – в Големия Магеланов облак.

С помощта на телескопа VLT учените проследили как се мени скоростта на движение на светилата в NGC 1850. Оказало се, че една от звездите в този куп – NGC 1850 BH1 – от време на време рязко сменя скоростта си на движение с около 300 км/сек. Това можело да говори, че тя има невидима компания – черна дупка, около 11,1 пъти по-тежка от Слънцето.

Откриха невидими звезди

През юли 2016г. с помощта на европейския космически телескоп Гая астрономи забелязали, че една звезда в нашата галактика се държи много...

По-нататъшните наблюдения установили, че звездата и нейният невидим съсед се намират много близо един до друг. Затова под действието на привличането на черната дупка светилото било разтеглено в елипса. Засега този обект не е започнал да привлича към себе си материята на звездата, но учените смятат, че това ще започне да се случва в близките няколко милиона години.

Мистериозна бариера е открита в Млечния път

Както отбелязват астрономите, откриването на черна дупка в друга галактика отваря пътя към изучаването на това, как възникват подобни обекти в звездните купове и как протича тяхната еволюция. Разбирането на това е критично важно за оценка къде протичат сливания на черни дупки, които се фиксират от гравитационните обсерватории LIGO и ViRGO, заключават учените.

 

НАСА: Земята ще бъде разкъсана и засмукана

Земята ще бъде разкъсана на парчета в рамките на секунди от гигантски супермасивни черни дупки, които са разпръснати из галактиката, а ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос