Черна дупка разкъсва звезда на части (ВИДЕО)

13916
Черна дупка разкъсва звезда на части (ВИДЕО)

НАСА е създала анимация, основана на наблюдения на свръхмасивна черна дупка, разположена в галактика на 290 млн. светлинни години от Земята. Видеото показва как гравитацията на черната дупка разкъсва звездата.

"Черната дупка разкъсва звездата и започва много бързо да поглъща материята, но историята не завършва с това – казва Йеле Каастра, съавтор на изследването, публикувано в сп. Nature. – Черната дупка не може да се справи с целия обем материя и част от него изпуска навън."

Какво ще ви се случи, ако попаднете в черна дупка?

Ако паднете в черна дупка, може да се очаква, че ще загинете веднага. Но в действителност съдбата ви ще бъде далеч по-странна. В момен...

Въпросната материя е най-сияещият облак на видеото. Изследователите са изяснили, че част от останките на звездата се движат като вятър от черната дупка. За нещастие за тези газови остатъци те се движат недостатъчно бързо, за да избягат.

Събития като това – когато звездата взаимодейства с черна дупка, се наричат "разрушаване под действието на приливните сили" и при тях възникват рентгенови лъчи, които учените могат да наблюдават с години.

Астрономите вече са фиксирали подобни явления, но едва сега изясняват начина, по който се формират такива явления. Това ще помогне на учените по-добре да разберат как работят черните дупки.

Чудовищна черна дупка се събуди след 26 години

През последната седмица един от сателитите на Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава извънредно силно излъчване на високоенерг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com