Черната дупка в центъра на Млечния път изкривява пространство-времето (ВИДЕО)

8716
Черната дупка в центъра на Млечния път изкривява пространство-времето (ВИДЕО)
Снимка: University of Alberta/A.Bahramian et al./Illustration: NASA/CXC/M.Weiss

Свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път се върти толкова бързо, че изкривява пространство-времето около себе си, сочи ново изследване с използването на данни от рентгеновата обсерватория Chandra.

Астрономите наричат ​​гигантската черна дупка в центъра на нашата галактика Стрелец A* (съкратено Sgr A*), тя се намира приблизително на 26 000 светлинни години от Земята.

Черните дупки имат две основни свойства: маса (колко тежат) и въртене (колко бързо се въртят). Определянето на някоя от тези две стойности казва на учените много за всяка черна дупка и за нейното поведение. В миналото астрономите вече са извършили няколко други оценки на скоростта на въртене на Sgr A*, използвайки различни техники, като резултатите варирали от Sgr A*, който изобщо не се върти, до това, че тя се върти с почти максимална скорост.

ОЩЕ: Черната дупка на Млечния път не просто се върти

Екип от изследователи са приложили нов метод, който използва рентгенови и радио данни, за да определи колко бързо се върти Sgr A* въз основа на това как материята тече към черната дупка и от нея.

Оказва се, че Sgr A* се върти с ъглова скорост (брой обороти в секунда) от около 60% от максималната възможна стойност (според специалната теория на относителността на Айнщайн скоростта на светлината е константа и нищо не може да се движи по-бързо от нея) и ъглов импулс от около 90% от максималната възможна стойност.

Новото изследване предполага, че Sgr A* всъщност се върти много бързо, което води до сплескване на околното пространство-време. Илюстрацията показва напречно сечение на Sgr A* и материал, който се върти около нея в диск. Черната сфера в центъра представлява така наречения хоризонт на събитията на черната дупка – точката без връщане, от която нищо, дори светлината, не може да избяга.

Гледайки въртящата се черна дупка отстрани, околното пространство-време е оформено като американски футбол. Колкото по-бързо е въртенето, толкова по-плоска е футболната топка.

Жълто-оранжевият материал от двете страни представлява газ, който се върти около Sgr A*. Този материал неизбежно се отправя към черната дупка и пресича хоризонта на събитията. Зоната вътре във формата на футболна топка, но извън хоризонта на събитията, следователно е изобразена като кухина. Сините петна показват струи (джетове), изстрелващи се от полюсите на въртящата се черна дупка. Гледайки надолу към черната дупка, пространство-времето е кръгло.

Въртенето на черна дупка може да действа като важен източник на енергия. Въртящите се свръхмасивни черни дупки произвеждат изходящи потоци като струи, когато се извлича енергията им от въртене, което изисква да има поне малко материя в близост до черната дупка. Поради ограниченото „гориво“ около Sgr A* нашата свръхмасивна черна дупка е била сравнително тиха през последните хилядолетия със сравнително слаби джетове. Изследването обаче показва, че това може да се промени, ако количеството материал в близост до Sgr A* се увеличи.

ОЩЕ: Гигантски мехури в центъра на Млечния път били образувани от свръхмасивната черна дупка

„Джетовете, задвижвани от въртящата се централна черна дупка, могат да окажат голямо влияние върху снабдяването с газ на цялата галактика и на това колко бързо могат да се образуват звезди. Мехурите на Ферми, видими в рентгенови и гама-лъчи около черната дупка на нашия Млечен път, показват, че черната дупка вероятно е била активна в миналото“, каза съавторът Меган Донахю от Мичиганския държавен университет.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос