"Израстването" на свръхнова звезда (ВИДЕО)

2397
"Израстването" на свръхнова звезда (ВИДЕО)

Странният обект на снимката не е мъх и не е увеличено изображение на вирус. Това е комбинирано изображение на звезда, взривила се преди 10 000 години.

Светлината от този взрив е достигнал Земята през ноември 1572 година и е била толкова ярка, че е затъмнила Венера на небето и се е виждала дори през деня.

Как се взривява свръхнова (ВИДЕО)

Учените за първи път са фиксирали пряко яркото избухване на свръхнова звезда от тип II и ударната вълна от събитието в оптичния диапазо...

Това е станало едно от крайъгълните събития в историята на науката, тъй като е дало на хората да разберат, че небесата са изменчиви, че са непостоянни. Взривът на свръхновата е повлиял на работата на Тихо Брахе, в резултат на което той е станал един от най-великите астрономи на предтелескопната ера.

Свръхновата Тихо, или SN 1572, както днес познаваме тази звезда, с времето е загубила яркост, когато светлината ѝ се е разсеяла, но от 50-те години на ХХ век астрономите отново я засекли, а през 80-те уловили нейни радиосигнатури.

От новото хилядолетие астрономите наблюдават нейните останки с рентгенови телескопи. В резултат се е получила последователност от рентгенови снимки, първото детайлизирано изображение на свръхнова, което показва как се разширява този облак от газ и отломки.

А той прави това с различна скорост в различните части заради вариращите плътности на газовете. Изучаването на свръхновите в последно време поднася доста изненади.

Откриха най-голямата звезда във Вселената

Най-голямата звезда към този момент във Вселената. Беше открита от астрономи от Европейската южна обсерватория. Статият, в коят0о учени...

Например в началото на годината астрономите са фиксирали най-яркия взрив на свръхнова за цялата история на човечеството, а физиците са разкрили тайната на раждането на мощните гама-експлозии.

Статията, която обяснява процеса на разширението на свръхновата, е публикувана в arХiv.org.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос