Китай ще спуска сонда от обратната страна на Луната

9386
Китай ще спуска сонда от обратната страна на Луната
Снимка: Thinkstock

Китай планира кацане на обратната страна на Луната на своята космическа сонда в рамките на програмата Chang'e, съобщава агенция Синхуа.

Както заявил зам.-ръководителят на отдела по изследване на Луната към Китайската академия на науките Цзоу Юнлао, сондата от програмата Chang'e-4 трябва да бъде изпратена до 2020 година. По думите му експертите по поръчение на правителството на КНР повече от година са изучавали възможността за изпращане на сонда към обратната страна на Луната.

Китайският луноход изследва Луната, въпреки че има повреда

Китайският луноход "Юйту", наричан още "Нефритен заек", продължава да изследва повърхността на Луната, въпреки неразрешения  механ...

"Ако задачата бъде изпълнена успешно, то Китай ще стане първата страна, чийто апарат ще извърши кацане на обратната страна на Луната", казва Юнлао.

През август стана известно, че китайските учени успешно са провели последните наземни изпитания на силовата установка на ракетата носител Changzheng 5, разработвана за програмата на КНР по усвояване на Луната Chang'e.

Държавната администрация на КНР по наука, технологии и промишленост за националната отбрана (SASTIND) е съобщила, че тестът е станал добра подготовка преди пускането на ракетата носител следващата година. Силовата установка използва нетоксичен и незамърсяващ околната среда втечнен пропелент. Полезният товар, който може да изведе ракетата носител, е 14 тона.

Китайската програма за сондиране на Луната Chang'e включва три етапа – обиколка около спътника на Земята (Chang'e 1 и Chang'e 2), кацане на Луната (Chang'e 3 и Chang'e 4) и връщане от Луната на Земята (Chang'e 5 и Chang'e 6). Китай планира през 2017 година да осъществи старт на спътника Chang'e 5, чиято мисия е кацане на Луната, събиране на образци лунен грунт и връщане на Земята.

Китайският луноход "Нефритен заек" започна пътешествието си на Луната

Първият китайски луноход "Юйту" (Нефритен заек) започна днес пътешествието си по повърхността на Луната, предаде БТА. В 04:35 часа пе...

През декември 2014 година Китайското обединение за космически технологии съобщи, че КНР планира за 15 години изцяло да преведе своите ракети носители на чисти източници на енергия и да осъществи първия полет на подобен апарат в близките две години.

През 2013 година Китай изпрати на земния спътник лунохода "Юйту" ("Нефритеният заек"), който стана първият от 1976 година изкуствен обект, извършил меко кацане на Луната. В задачата на апарата влизаше изследването на геоложката структура и вещество на повърхността на земния спътник. Планираше се той да работи три месеца, припомня РИА Новости.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос