Огромен метеорит падна в Байкал (ВИДЕО)

9544
Огромен метеорит падна в Байкал (ВИДЕО)

Учените от иркутския планетриум съобщиха за падането на голям метеорит в Байкал. По данни на Астрономическата обсерватория на Иркутския държавен университет метеоритът бил забелязан на 22 октомври, но отчетът за събитието бил публикуван едва на 28 октомври.

Както съобщава сайтът на иркутския планетариум, небесният болид е фиксиран от две автоматични наблюдателни станции на обсерваторията на ИГУ.

Метеорит падна в Тайланд (ВИДЕО)

Очевидци в Тайланд заснеха на видео падането на неизвестен обект, напомнящ метеорит, съобщава тв каналът Thai PBS, цитиран от Газета.ру...

"Обектът беше забелязан на височина 67,2 км и загубен на височина 62,1 км. Метеорното тяло "догонваше" Земята, за което освен останалото причина беше ниската му скорост спрямо нейната повърхност – в точката на откриването тя не превишаваше 13 км/с, а към края на наблюдавания отрязък, поради значителното съпротивление на въздуха, намаля до 10 км/с", се казва в съобщението на ИГУ.

Учените смятат, че метеоритът е паднал в акваторията на Байкал на около километър от брега. Болидът бил забелязан и от местните жители, падането му се обсъжда активно и по форумите.

Астрономите са изчислили орбитата на небесното тяло. Те изяснили, че преди сблъсъка със Земята орбиталният период на обекта е бил 2,88 години.

Метеоритът, предизвикал последната ледена епоха

Геолози са открили следи от падането на метеорита, станал причина за началото на последния ледников период в историята на планетата. С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос