Oткриха първата екзолуна

173901
Oткриха първата екзолуна
Снимка: Thinkstock

Първата известна екзолуна бе открита от американски астрономи с няколко наземни телескопа, съобщи "Ню сайънтист".

Специалистите отдавна предполагат, че съществуват екзолуни. Досега обаче такава не беше откривана.

До 40 години хората ще имат колония на Луната

След 30-40 години хората ще имат колония на Луната. Това е прогнозата на един от най-уважаваните астронавти от Международната космическ...

"Това е първият сериозен кандидат от всички познати ми изследвания" - каза астрономът Дейвид Кипинг от Харвардския университет, който не е участвал в откритието.

За разлика от луните във филмите "Аватар" и Завръщането на джедаите", както и на тези в Слънчевата система, екзолуната и планетата й сякаш се реят в космоса далече от каквато и да било звезда.

Двата обекта са забелязани с необичаен метод. Повечето от 1000-та известни екзопланети са открити, като са анализирани промените в светлината на звездата. Малък брой обаче са засечени с техника, наречена гравитационна микролеща - като се анализира въздействието на гравитацията и как тя усилва иначе незабележима звездна светлина.

Дейвид Бенет от университета Нотр Дам, Индиана, и колегите му са забелязали този ефект през 2011 г. с няколко телескопа. Първо те видели светлината на далечна звезда да се увеличава 70 пъти, а час по-късно яркостта се увеличила много по-малко. Това подсказало, че пред звездата е минал първо голям обект, а след това по-малък. Дали те са планета и луната й, обаче не е сигурно.

НАСА обмисля извънредни излизания в космоса

НАСА разглежда възможността за извънредни излизания в открития космос за отстраняване на проблемите, които възникнаха на американския с...

Екипът има две теории. Едната е, че обектите са сравнително близо - на около 1800 светлинни години от Слънчевата система. В такъв случай това е планета с маса четири пъти по-голяма от масата на Юпитер и луна с маса наполовина на земната. При другия сценарий двата обекта са много по-далече. Единият е малка звезда или кафяво джудже, а около нея кръжи планета с масата на Нептун.

Източник: БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос