X
 
 

Пентагонът прекрати космическото партньорство с Русия, сложи я в черен списък

5857 0
Пентагонът прекрати космическото партньорство с Русия, сложи я в черен списък
Снимка: Getty Images/Guliver
Пентагонът включи Русия в списъка на страните, с които е забранено сътрудничеството по време на изстрелване на космически кораби.

Това следва от измененията в правилата за възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната, до които РИА Новости има достъп. Уточнява се, че решението ще влезе в сила на 31 декември 2022 г., предава БГНЕС.

Русия разследва американски астронавти за саботаж на космическия кораб "Союз"

Специална комисия към Руската космическа агенция „Роскосмос“ разследва инцидента с разхерметизирането на космическия кораб ...

"Дефиницията на чужди страни, попадащи под силата на този документ, ще бъде разширена, за да включи Русия (други страни са Китай, Северна Корея, Иран, Судан и Сирия)", се казва в съобщението.

Отбелязва се, че са наложени и нови ограничения за сателитите и ракетите-носители за предоставяне на услуги за извеждане в орбита на сателит, но тези ограничения няма да се прилагат за изстрелвания, извършени до 31 декември 2022 г.

"Роскосмос" осъди решението на Пентагона да забрани използването на руски ракети за извеждане на американски совалки. "Смятаме това за поредна проява на недобросъвестна конкуренция от страна на Вашингтон на международния пазар за космически услуги", казват от "Роскосмос".

Отбелязва се, че забраната на Пентагона лишава американските производители от възможността за работят с Русия и разрушава двустранните отношения. Освен това това може да се отрази негативно на международното сътрудничество по организиране на редовни изстрелвания на космически апарати на конкретни орбити с търговско предназначение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...