Вода край Юпитер? Ето как космическата сонда "Джус" ще я търси

2460
Вода край Юпитер? Ето как космическата сонда "Джус" ще я търси
Снимка: iStock

Сондата на Европейската космическа агенция "Джус" (съкратено от Jupiter Icy Moon Explorer) ще се отправи към космоса, за да изследва Юпитер и неговите спътници Калисто, Европа и Ганимед. Това ще стане на 13 април 2023 година. Мисията ще се опита и да намери отговор на въпроса дали на космическия гигант и трите му луни съществуват или са съществували подходящи условия за живот, пише "Франкфуртер Рундшау".

"Джус" ще наблюдава в дълбочина сложната магнитна, радиационна и плазмена среда на Юпитер и нейното взаимодействие с луните, изучавайки системата на Юпитер като архетип за системите на газовите гиганти във Вселената", информира сайтът на Европейската космическа агенция. Сондата ще бъде изстреляна от европейския космодрум в град Куру, Френска Гвиана. Мисията се осъществява под ръководството на Европейската космическа агенция, а другите участници са американската НАСА, японската ДЖАКСА и Израелската космическа агенция. Това и е първата голяма мисия от програмата "Космическа визия".

44 години от първия полет на българин в Космоса

На 10 април се навършват 44 години от първия полет на българин в Космоса, извършен от Георги Иванов и Николай Рукавишников с кораба "Съ...

Защо луната Ганимед е най-интересна? 

Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и все още крие много загадки. Луните са само един от аспектите, които го правят толкова вълнуващ. Предполага се, че три от тях имат океани под ледените си обвивки. Именно заради това "Джус" ще посети Калисто, Европа и Ганимед. Тази луна е най-голямата в Слънчевата система и е единствената със значимо магнитно поле. Сондата ще проучва както него, така и океана, и леда, както и взаимодействието на луната с Юпитер. В рамките на този процес сондата ще се приближи на най-малко 400 км от повърхността на Ганимед.

Предвидено е "Джус" да достигне първата си цел - Юпитер - през юли 2031-а година след няколко прелитания над други планети. Космическият апарат ще обикаля край газовия гигант до ноември 2034-а, като неколкократно ще прави прелитания и около трите му най-големи луни. През декември 2034-а година "Джус" ще напусне Юпитер, за да навлезе в орбитата около Ганимед.

Сблъсъкът с Ганимед

Слънцето беше признато за слънцеподобна звезда

Астрономи са установили, че Слънцето наистина може да се счита за слънцеподобна звезда, която малко се отличава от звездите, подобни на...

Изследването на най-голямата луна на Юпитер е планирано да продължи до септември 2035-а. След това е предвидено "Джус" да се разбие в Ганимед. Това обаче няма да се случи, ако се окаже, че там има живот. Космическият апарат няма да бъде стерилизиран преди полета и следователно може да "носи със себе си минимално количество спори от Земята", посочва европейската агенция. Сондата не трябва да се удря в небесно тяло, на което се смята, че може да има живот (като например луната на Юпитер Европа). Причината е, че опасността да бъде повлияно на този живот е прекалено голяма. 

"Джус" ще бъде оборудван с десет специални инструмента, пише още "Франкфуртер Рундшау". Соларни панели ще снабдяват космическия кораб с енергия в район, в който слънчевата светлина е 25 пъти по-слаба, отколкото на Земята. Друго предизвикателство са високата радиация и големите температурни разлики при пътуването до Юпитер. В околностите на Венера "Джус" ще трябва да може да издържи 250 градуса по Целзий, а на Юпитер температурата е минус 230 градуса по Целзий. Нов тип изолация трябва да гарантира, че космическата сонда винаги ще поддържа стабилна температура.

 

Източник: Дойче веле

Учени откриха потенциално обитаема планета

Астрономите засякоха необикновени "кохерентни" радиосигнали от подобна на Земята планета, което вдъхва надежда за живот на нея. Това пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос