200 000 лв. са изтекли през шахтите на Асеновград

5094
200 000 лв. са изтекли през шахтите на Асеновград
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

15 задържани, 7 обвинени, а това е само една четвърт от разследването, каза днес на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Сред обвинените са кметът на града д-р Емил Караиванов, главният архитект Константин Атанасов, бизнесменът от Асеновград Николай Христев и Вакрил и Георги Запрянови, собственици на строителната фирма "Запрянови", предаде БГНЕС.

Арестуваха кмета на Асеновград

Седмица след като в ареста влезе главният архитект на Асеновград днес при акция на ДАНС и Специализираната прокуратура бе задържан кмет...

Обвинението срещу кмета на града е за длъжностно присвояване в особено големи размери.

От три години - два пъти с пряко договаряне и един път с обществена поръчка - почистването на шахтите в общината е възложено на фирма "Ерика Корп "ООД, собственост на дъщерята на Николай Христев. Фирмата се е класирала с изпълнение на клауза за специализирана техника за тази дейност, приложила е дори ИСО за почистване на шахти.

Оказва се, че всичко, с което разполага, е един микробус с една кирка и две лопати вътре и един единствен работник, който е получавал заплатата си на ръка от Христев срещу това от време на време да отваря капаците на шахти в общината.

Впрочем общият брой на шахтите е 3 900. От общо 200 000 лв., отделени за тази дейност от общината, прокуратурата до този момент разполага с доказателства за усвояване на около 80 000. Приемо-предавателните протоколи, срещу които е извършвано заплащането, са се съставяли и подписвали от служебно лице, директор на дирекция в общината, в ресторант "Амбелино". Собственик на ресторанта, който се намира в сградата на общината, е съпругата на Николай Христев. Тези протоколи вече са в основата на обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание.

Христев е обвинен и в нарушаване на политическите права на хората, което означава, че е разпределял средства, с които други лица са купували гласове на избиратели по време на избори. Прокуратурата отказа да съобщи за коя точно партия, но уточни, че става дума и за гласуване за мажоритарен кандидат. Христев има прокурорско постановление за задържане за 72 часа, но е в болница и му предстои планова операция.

Обвиненият в корупция архитект на Асенoвград излиза в принудителен отпуск

С цел да не се въздейства на активния ход на досъдебното производство, относно обвиненият в корупция главен архитект на Асеновград Конс...

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов, преди година е претърпял трансплантация на жизнено важен орган и затова след задържането си за 24 часа, е пуснат с парична гаранция от 5 000 лв. и забрана да напуска страната. Служебното лице, което е участвало в документната измама с протоколите за шахтите, вече е дало показания пред съдия и му е наложена парична гаранция от 500 лв.

Строителните предприемачи Вакрил и Георги Запрянови са обвинени в нерегламентирано по реда за опазване на паметниците на културата изграждане на жилищна сграда с магазини и гаражи в Метошката махала на Асеновград- комплексен паметник на културата.

В два имота там са съборени къщи през 2012, а новият строеж е започнал през февруари тази година. Подадени са сигнали до общината в Асеновград, кметът е изпратил комисия, която не е установила никакво нарушение, така че строежът продължава. Това решение на д-р Караиванов сега му струва още едно обвинение по чл. 277 ал. 4 от Наказателния кодекс, по което го заплашва наказание до пет години лишаване от свобода и глоба от 2 до 10 000 лв. Главният архитект на Асеновград Константин Атанасов бе задържан пръв преди седмица за искане и получаване на подкуп от 8 000 лв., за да одобри инвестиционен проект.

По-късно стана ясно, че на главният архитект са повдигнати и нови две обвинения. Атанасов е наредил строителство на сграда в охранителна зона на групов паметник на културата с пълното съзнание, че същото е незаконосъобразно, за което има и променен устройствен план през 2012 година.

Другото обвинение е за търговия с влияние по друг случай, като архитектът е поискал пари посредством изнудване.

С две нови обвинения се сдоби главният архитект на Асеновград

Прокуратурата повдигна нови две обвинения на главния архитект на Асеновград Константин Атанасов. Това съобщи на брифинг окръжният проку...

Actualno.com припомня, че по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров също коментира ареста на кмета на Асеновград.

"Там се касае за една много специфична сметоизвозваща дейност – почистване на шахти в града, за които е симулирана обществена поръчка. Тя има победител, само че дейност не е извършвана, но плащане е осъществявано”, обясни още Цацаров.

Репортер на Actualno.com направи неколкократни опити да се свърже с кмета и главния архитект на Асеновград. До този момент обаче няма обратна връзка от двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com