Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестите на Хаджигенов и Бабикян за боята по руското посолство са незаконни, реши съдът

30 юни 2022, 17:08 часа • 2157 прочитания

Заповедите за задържане на бившите депутати адв. Николай Хаджигенов и на Арман Бабикян от 8 април тази година са отменени като незаконосъобразни. Това реши 114-ти състав на Софийския районен съд, съобщи Хаджигенов в профила си във Facebook.

Двамата бивши народни представители от „Изправи се! Мутри вън!“ бяха арестувани пред руското посолство в столицата, след като изляха кофа с червено боя пред и по табелата на дипломатическата мисия. Скоро след това те бяха освободени от 1 РПУ и съдиха МВР за незаконен арест. СРС образува незабавно две дела с административен характер.

Съдът забави процеса по събиране на доказателства за незаконен арест след пускането им, тъй като нямаше условие за спешност. „Делата бяха отложени за събиране на доказателства за 19 май. Да знаете правата си и да ги защитавате - всички задържания подлежат на незабавен съдебен котрол в рамките на 24 часа от самото задържане. На практика обаче това се случва безкрайно рядко и жалбите минават в съда след изтичане на мерките, а не в рамките на законоустановената незабавност", написа тогава Хаджигенов.

СРС вече е определил ареста им за незаконен с решения по АХД 4531/2022г. и АХД 4532/2022г. „Товарищ мутрофановна идитен@хуй“, добавя той към публикацията си, използвайки известната реплика на украинските войници от Змийския остров, за да я отправи към руския посланик Елеонора Митрофанова.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес