Българска фирма в италианска афера за измама с фалити, кой стои зад нея?

8771
Българска фирма в италианска афера за измама с фалити, кой стои зад нея?
Снимка: Pixabay

Българската фирма "Яаз" ООД се оказа в центъра на прокурорско разследване в Италия, водено срещу деветима души за измама с фалирали бизнеси.

"Девет души на подсъдимата скамейка за катастрофата Mio Dino, обвинени от прокурора на Порденоне, написа преди дни италианският вестник „Кориере дела Сера“ .

 

 

 

(Скрийншот от заглавието на "Кориере Дела Сера" с описание на катастрофата "Мио", в която е замесена българска фирма)

Прокурорът Рафаеле Тито поиска обвинение срещу 9 души, включително някои членове на семейство Мио - име, свързано с мебелната индустрия, но и с футбола на Портогруаро.   

Прокурорът обвинява Джузепе Мио (68-годишен), Франческо Мио (63-годишен, бивш президент на Портогруаро Сумага Калчо), в предполагаемата злоупотреба с имоти. Привлечени са към делото като съучастници също Даниела Виван (69 г.), Егле Нигрис (59 г.), Елена Мио (38 г.), Андреа Мио (35 г.), Алесандра Мио (42 г.) и Паоло Мио (35 г.). 

Деветият, посочен от прокурора, е 48-годишният адвокат Алесандро Битонти от Модена. Според обвиненията именно Битонти е бил съветник за създаването на тръст - My Trust, върху който да предаде активи за недвижими имоти, за да ги възложи на българска компания Yаaz Srl.

 

(Фирмата "Яаз", за която се твърди, че към нея са прехвърляни пари и имоти от Италия)

Според италианската прокуратура, групата предлагала на италиански фирми, заплашени от фалит, да прехвърлят имуществото си в България, за да не бъде запорирано и с него да се покрият дълговете към кредиторите им.

Италианската прокуратура счита, че малко по малко, чрез банкови преводи, уж за издадени фактури, съответните компании преливали парите и имотите си към доверени лица в България - My Trust от фирми на фиктивни лица, където се преливали милионите евро. Изрично е посочена обаче една фирма в България – с нищо неизвестната "Яаз" ЕООД - София.

Когато италианският съд трябвало да се намеси в процеса по несъстоятелност, компаниите се оказвали „празни кутии“, а кредиторите нямало какво да получат.  

Например компанията Immobiliare Mio Dino snc бива обявена в несъстоятелност от съда в Порденоне през ноември 2016 г., но във фокуса на следователите попадат и три други фалита, случили се между 2015 и 2017 г. Сред тях са процедурите по несъстоятелност Mio Dino Interior Design, Veneto Real Estate и Immobiliare Dgf. 

(Изглед от гр. Порденоне, в чийто съд предстои изслушването на обвиняемите)

На тръста се прехвърляли недвижими имоти, възлагани на българска компания "Яаз" ООД (към момента ЕООД – б.р.), наречена в прокурорските документи "доверено лице".

Вили и сгради

Става въпрос за общо около 10 апартамента плюс индустриален склад, намиращ се в Сумага, който, според обвинението, Франческо Мио бил насочил по същия път към София, но без да събира и цент от договорената при продажбата сума. 

Списъкът с имоти, предаден на „довереното лице“ и върху които са насочени разследванията, ще бъде по-дълъг и ще включва вила в Бибионе, апартамент в Белуно и две къщи в Портогруаро. 

Прокурорът твърди също, че Франческо Мио и Джузепе Мио биха пренасочили значителна сума чрез изтегляне от акционери в други инвестиционни компании. В този случай общата сума ще бъде 7,5 милиона евро. 

Предстои да бъде определена датата за предварителното изслушване, когато всички обвиняеми ще могат да изяснят позициите си пред съдията.

Кое е въпросното "доверено лице" или My Trust в България?

Фирмата „Яаз“ е регистрирана през юли 2014 година от италианските граждани Антонино Ромео и Фабио Палазини с капитал от 100 лева. Двамата са с равни дялове, а адресът е: София, бул. „Джеймс Баучер“ №76А, ет. 3. На същия адрес са вписани над 94 компании, сред които „Замунда.нет“, „Брейн Тръст“, „Българска асоциация на хазартните дейности“, „Макс Медикъл Фарма“ и още множество основно с предмет на дейност покупко-продажба на имоти и консултантски.

Предметът на дейност на „Яаз“ е изключително широк и включва почти всичко, незабранено от закона.

Още същата година – декември месец, новосъздадената компания бива продадена на „СТЕМАК ЗВИЛУПО ТЕКНОЛОДЖИКО МАКИНЕ. БИ ДЖИ“ ООД. Съдружници при купувача са посоченият по-горе съветник - адвокат Алесандро Битонти, и 77-годишният българин Валентин Сарафов от Костинброд. Фирмата е със седалище в село Безден, Костинбродско.

(Смяната на Ромео с адв. Битонти)

През юли 2016 г. собственикът вече е друг италианец – 49-годишният Карло Интермите, а през май 2017-та бива придобита от 79-годишния Джулиано Галези, също от Италия. В продължение на повече от две години – от края на 2014 до юли 2016 г. управител на „Яаз“ е адв. Битонти. Джулиано Галези поема управлението на дружеството именно от този юрист във времето, за което прокуратурата на Италия твърди, че е станало прехвърлянето на пари и имоти.

Триото – „Яаз“, „Стемак“ и Валентин Сарафов, пък са съдружници във фирмата „Прометео Инвестименти БГ“, чийто адрес е на ул. „Стражица“ №7, ет. 2, офис 17 в София. „Прометео“ е с 1000 лева  капитал, създадена е също през 2014 г.

Какви са финансите им?

„Яаз“ има публикувани в Търговския регистър само два годишни финансови отчета. За 2016-та сумата на актива и на пасива е едва 92 000 лева, като и предходната година. В следващата 2017 година тя е леко увеличена – на 96 000 лв.

„Стемак“ има само един годишен финансов отчет. За 2016-та година сумата на актива и пасива е 1 665 000 лв. - точно, колкото и предходната.

 

(Само в "Стемо" има солидни суми в определен период от време. От публикувания годишен финансов отчет обаче не стават ясни източниците им)

„Прометео“ има публикуван ГФО също само за 2016 г., който сочи актив и пасив от 212 000 лв. – еднакъв с този от предходната година.   

Справка в българския Имотен регистър сочи, че на фирмите не се водят никакви имоти. Тоест, според българските бази данни в Търговския и Имотния регистър фирмите, в които участие имат адвокатът Алесандро Битонти и Джулиано Галези, не са особено състоятелни, с изключение на „Стемак Звилупо Текнолоджико Макине Би Джи“. За последно тя отчита над 1,6 млн. лева приходи и разходи, но след това изведнъж престава да действа. Има декларации, подадени в Търговския регистър за следващите години, че не е извършвала дейност.

Отделно от Джулиано Галези, адв. Битонти има други две фирми в България. Едната е „Сипа Биопакеджинг“ ООД, София. Съдружници в нея от 2015-та са с Карло Интермите и Томасо Ловати до юни 2017-та. След това юристът прехвърля дяловете си на друга фирма на сънародника си Томазо Ловати - „Ла Нумеро Уно“ ЕООД.

Втората е „Чи Би Сервици Би Джи“ ООД, създадена през 2013 г. в София. В нея адвокатът е съдружник с българката Яна Георгиева (48 г.).

Всичките описани дружества са с изключително широк периметър на дейност. Почти не остава нещо, което една фирма може да прави, да не е обхванато. Отчетите им обаче са доста пестеливи и не дават никаква информация за източниците на приходи, за наличен персонал, за предизвикателства и намерения.    

Какво пишат още медиите в Италия?

Франческо и Джузепе Мио, като администратори на „Mio Dino Interior Design“, заедно с адвокат Битонти са разследвани също за това, че са отвлекли от компанията, която е фалирала през 2015 г., стоките, присъстващи в шоурума и в склада, за сума от 605 000 500 евро, каквито никога не са плащани в полза на Yaаz srl (Яаз ООД – б.р.). Отделно от това са пренасочени пари в брой и парични еквиваленти на стойност 155 хиляди евро в полза на Nimio srl (собственост на Paolo Mio от Венеция – б. р.) за закупуване на инвестицията, държана в спа Faram. Към тях прокуратурата добавя и други леки престъпления за измамен фалит“, описва друго издание „Messaggero veneto“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com