Цацаров поиска уволнение за висш прокурор, помагал на подсъдими

926
Цацаров поиска уволнение за висш прокурор, помагал на подсъдими
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров настоя за образуване на дисциплинарно производство и дисциплинарно освобождаване от длъжност на прокурор от Върховна административна прокуратура.

Главният прокурор е внесъл предложение за това до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като е установено, че магистратът е помагал на подсъдими, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Христо Иванов: Докладът на европейските прокурори е присъда за Цацаров

Бившият правосъден министър Христо Иванов смята, че докладът на петимата европейски прокурори ясно посочва “тоталната липса на бо...

След постъпил сигнал и проверка на отдел „Инспекторат“ във Върховна касационна прокуратура, Цацаров е образувал дисциплинарно производство срещу въпросния прокурор, чието име обаче не се съобщава. Установено е, че той е допуснал нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт.

Прокурорът от ВАП е поддържал контакти с криминално проявен - П. Петров - подсъдим за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Оказвал му съдействие и помощ във връзка с наказателно преследване на жената, с която Петров живее на семейни начала. Тя пък е осъдена четирикратно за измами и от началото на месец август 2016 година изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода от 5 години и 6 месеца в Сливенския затвор.

Преди присъдата, още по време на разглеждането на делото й в съда през 2015 г., прокурорът контактувал с нея и П. Петров. Със съдействието му бил ангажиран адвокат, който им давал правни консултации.

След задържането на жената през август за изпълнение на присъдата, прокурорът от ВАП лично изготвил молба от нейно име за прекъсване на изпълнението й, поради заболяване на едно от децата й. Освен това провел лична среща с административния ръководител на Окръжна прокуратура - Сливен, компетентен да постанови прекъсване на наказанието. Пред него настоявал да се уважи молбата на осъдената по здравословни причини. Той обаче категорично отказал да стори това.

Цацаров: В европейския доклад за прокуратурата има вредни препоръки

В доклада за Прокуратурата има препоръки в посока, която за нас би била голяма крачка назад - засилени правомощия на административните ...

"Поведението на прокурора противоречи не само на обществените нагласи и очаквания при осъществяване на една от основните ценности на демократичното общество – правосъдието, но и на моралните принципи и норми. Нарушенията се отличават със значителна степен на обществена укоримост, поради което главният прокурор за първи път поиска налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание на върховен прокурор – „дисциплинарно освобождаване от длъжност“, се казва още в официалното съобщение.

В началото на декември Цацаров внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу двама прокурори и следовател - двама от които били засечени да играят на ротативки в работно време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com