Ченалова облагодетелствала и консултираната от Петко Сертов ОЕТ?

9587
Ченалова облагодетелствала и консултираната от Петко Сертов ОЕТ?

Данни за получен от скандалната съдийка Румяна Ченалова подкуп, които засега не се проучват от прокуратурата, касаят дело срещу Националната електрическа компания (НЕК). Това беше отбелязано и от съдия Веселина Ставрева, която гледаше мярката за неотклонение на Ченалова. Припомняме, че Ченалова беше пусната срещу 8 хил. лева гаранция след среднощно заседание в Софийския градски съд (СГС), където Ченалова беше съдия.

Според информация на „Труд” предлаганият подкуп бил в размер на 690 хил. лева. Парите се давали, за да бъде решено търговско дело между „Обединени енергийни търговци” (ОЕТ) и НЕК. ОЕТ е фирмата, в която като консултант работеше бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. Задачата на Сертов, по думите на шефа на ОЕТ Ангел Божилов, била да работи по Стратегия за преструктуриране на енергетиката в България.

Цацаров: Освобождаването на Ченалова под гаранция ще бъде обжалвано

Прокурорите, работили по делото на съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата. Такова е мнението на главния прокурор Стори Цацаров,...

Съгласно данните Ченалова е е облагодетелствала ОЕТ, като дописала тяхно изявление в протокол от съдебно заседание по делото, по което те били ищец срещу НЕК. Такова изявление обаче не било направено. Доказал го аудиозаписът от заседанието и техническа експертиза на служебния компютър на Ченалова. Съдебна секретарка заявила, че съдийката й диктувала неверни неща в протокола. Евентуалното престъпление по служба било, че Ченалова позволила увеличаване на иска на ОЕТ, без да е платена държавната такса от 175 708,26 лева.

„Имало е финансови уговорки с Ангел Божилов в каква насока Ченалова да действа. Трябвало да се уважи иска на ОЕТ“, заяви прокурор Даниел Шостак. Според прокурора адвокат открил сметка в банка, а счетоводителка превела сумата по поръчка на „определено лице“.

Освен адвокатите й, лично Ченалова емоционално пледира в своя защита повече от час, пише „Труд” . „Не знам кой мозък може да измисли тези неща. Говори се за срещи, за пари. Кой ще даде такава глобална сума при неприключило дело? Кой ще даде сума, завършваща на 90“, запита Ченалова. Съдийката се защитила и срещу оперативните данни, според които била на яхта в Гърция с Божилов и спецпрокурори. Тя потвърдила, че е пътувала в Гърция, но не с тези хора и добавила: „Ако ви кажа с кой, ще трябва да разпитвате други магистрати.“ После определила доказателствата срещу нея като безумни. И емоционално заявила: "Имала съм била контакти. Спрягаха ме за съдия на Георги Първанов, на Цветан Цветанов, на Делян Пеевски... Не съм, защото никой не ми помогна сега. Явно целта е не само да напусна съдебната система, но и да стана символ на изгонения човек, довел до стабилизирането й."

В крайна сметка съдия Веселина Ставрева видяла в събраните дотук доказателства срещу Ченалова данни за документно, но не и за престъпление по служба.

Започна делото за Румяна Ченалова

Започна делото срещу скандалната съдийка Румяна Ченалова в Софийски градски съд, предаде БГНЕС. Прокуратурата поиска постоянна мярка з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com