Делото срещу Цветанов продължава догодина

14437
Делото срещу Цветанов продължава догодина
Снимка: БГНЕС

Делото срещу бившия вицепремиер и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението, че не е позволил използването на СРС срещу бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, ще продължи догодина. Обвинението иска присъда за Цветанов, тъй като той не е дал позволение въпреки подписаната от съдия заповед.

Цветанов отрече да е имало натиск върху делото и че оперативните работници винаги са имали пълна свобода по време на неговото управление на МВР. На въпрос защо е подписал шест пъти "не" на искането за разрешение за СРС срещу Тодоров, той отказа да коментира и каза, че това е въпрос, на който ще отговори в съдебната зала, а не пред журналистите.

Цветанов се яви в съда по делото за недопускане на СРС при разследването срещу Орлин Тодоров

Цветан Цветанов пристигна в Софийски градски съд за първото дело, по което се изправя на подсъдимата скамейка от трите обвинения, кои...

Делото е ще продължи на 24 януари, а тогава ще бъдат разпитани и петима свидетели. Днес бяха разпитани трима свидетели - Юли Божинов, Тони Тодоров и Румен Ганев, предаде БГНЕС.

Тримата разпитани свидетели са работили по делото срещу бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. Юли Божинов е бил оперативен работник във Велико Търново. Тони Тодоров е работил в сектор БОП-Велико Търново, Румен Ганев -директор на дирекция "Вътрешна сигурност".

Свидетелят Юли Божинов каза, че част от разработките срещу Орлин Тодоров са започнали преди Божинов да започне да работи по тях. Имало е сигнали за нерегламентирани контакти на Тодоров с криминален контингент, свързан с отвличане, наркотици, имало е данни и за контакти на Орлин Тодоров с други криминално проявени лица. Впоследствие разработките са изпратени на прокуратурата в Горна Оряховица и е образувано досъдебно производство.

Защитниците на Цветанов – Менко Менков Ханс-Петер Ул поискаха съкратена съдебна процедура с мотива, че не е нужно да се губи времето на съда. Защитникът Ханс-Петер Ул подчерта, че той е наблюдавал работата на Цветанов като вътрешен министър и добави, че Цветанов е имал големи успехи при борбата с организираната престъпност.

"Прокуратурата не е политическа партия, нейната работа е да следи и да си върши работата и да се намесва, когато е необходимо", заяви Ханс-Петер Ул. Той каза, че обвиненията срещу бившия вътрешен министър са повдигнати преди предизборната компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com