Десет години по-късно - делото за смъртта на Чората тръгва от самото начало

4907
Десет години по-късно - делото за смъртта на Чората тръгва от самото начало
Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане делото за причиняването на смъртта на Ангел Димитров - Чората.

Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. По случая пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. След като на няколко пъти делото стига до последната трета инстанция, състав на ВКС ги оправда.

Решават до месец за възобновяване на делото "Чората"

До месец ще стане ясно дали Върховният касационен съд ще възобнови делото за убийството на Ангел Димитров - Чората. Искането на главни...

По време на акцията сегашният премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.

Със свое постановление днес (11 февруари) тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна делото на Военно-апелативния съд за ново разглеждане от друг състав от стадия на съдебното заседание. Възобновяването е инициирано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров след решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Димитрови и други срещу България”, с което са констатирани нарушения по чл. 2 (право на живот) и чл. 3 (забрана на изтезанията) от Европейската конвенция за защита на правата на човека. Решението не подлежи на обжалване.

 

Според съдебния състав на ВКС основателно е искането за отмяна и връщане на делото за ново разглеждане поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Въззивният съд е отказал да уважи искането да назначи експертиза, за да бъдат отстранени противоречията между двете групи вещи лица, дали различно заключение за причината за смъртта на Ангел Димитров. Според едната група причината е черепно-мозъчна травма и руптура на аортата – причина, заради която подсъдимите отговарят, а според другата – позиционна асфикция. ВКС приема, че отказът на Военно-апелативния съд е неудачно мотивиран и не съответства на процесуалните възможности и задължение по силата на чл. 13 и чл. 107 от НПК да направи всичко възможно за изясняване на обективната истина. Предвид новите задачи, на които следва да има отговор, е имал не само право, но и задължение да допусне повторна експертиза.

Осъдиха ни в Страсбург за Чората

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смърт...

В мотивите си върховните съдии пишат: „Противоречието е между две групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти. Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси – дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация. Противоречието е могло да се отстрани само по пътя на специалните знания, каквито съдът не притежава”. При новото разглеждане на делото трябва да бъде назначена повторна експертиза, да се назначат не по-малко от седем членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com