Държавата се кани да възложи разкриването на пране на пари на партии и частни субекти

9082
Държавата се кани да възложи разкриването на пране на пари на партии и частни субекти
Снимка: БГНЕС

Борбата с прането на пари, укриването на данъци и сивата икономика в България е на път да достигне нови висоти предвид предложенията в нов проект за Закон за мерките срещу изпирането на пари. Законопроектът вече е пуснат на обществено обсъждане.

Съгласно законовите предложения, в борбата вече се включават задължително, освен определени институции като БНБ, банките и застрахователите, и куп други субекти. Впечатление прави присъствието на следните – политическите партии, търговци на едро, търговци на оръжие и петрол, организатори на хазартни игри, професионални спортни клубове, организатори по приватизация, лица, предоставящи парични заеми срещу залог на вещ, юристконсулти, посредници по имотни сделки. Впечатление прави и изричното посочване на НАП и митническите органи като субект на закона.

ЕС предлага нови правила срещу прането на пари

На 21 декември Европейската комисия е предложила засилване на контрола по парите в брой и ценните метали, които се прехвърлят в ЕС от с...

Всички тези субекти ще трябва да са готови да правят "комплексна проверка" на клиентите си, когато става въпрос за сключване на сделки за над 5000 евро в брой и над 15 000 евро при превод по банков път. Как ще се извършва тази проверка – ще се проследяват парите на клиента, като се използва и информация от независими източници, например регистри. Според оценката за това какъв е клиентът – повече или по-малко рисков, може да се прави опростена или "разширена" проверка. Вторият вид проверка се прилага, когато клиентът е свързан с "видни политически личности". За такива се считат президенти, премиери, председатели на Народното събрание, депутати, кметове.

Ако възникне съмнение за произхода на финансовите средства по сделката, проверяващите трябва да уведомяват дирекция "Финансово разузнаване" на ДАНС преди сделката да стане факт. В законопроекта е изрично записано, че "по възможност" сделката трябва да бъде забавена, за да има време ДАНС да се захване с нея.

Интересен факт е, че за този законопроект е направена Оценка за въздействие, в която е посочен броят на субектите, които трябва да го изпълняват. Например – 27 банки с лиценз от БНБ, 738 обменни бюра, 796 регистрирани одитори, 9858 счетоводители, "около 800" нотариуси и помощник-нотариуси. Държавата обаче не е преброила колко на брой са търговците на оръжие, петрол и петролни продукти, както и търговците на едро, но е преброила организаторите на хазартни игри – 847. Не са преброени и професионалните спортни клубове.

В законопроекта е записано, че нормите важат дори ако сте субект, подвластен на закона, но сте обявени в несъстоятелност или ликвидация. Контролът върху изпълнението на евентуалния бъдещ закон е възложен на председателят на ДАНС.

Дебат за корупцията – разговор за дилъри и СРС, реплики за к*рвенски дебат

Операция "Чисти ръце" и румънски модел в прокуратурата – това е рецептата на "Нова република". Ако за Нинова и Борисов знаем, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com