И на втора инстанция оправдаха Христо Бисеров

1889
И на втора инстанция оправдаха Христо Бисеров
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров е оправдан и на втора инстанция по делото му за укриване на данъци и валутно престъпление.

Апелативните съдии изцяло потвърждават мотивите на колегите им от Софийския градски съд (СГС), които оневиниха ексдепутата в началото на декември м.г. заради липса на доказателства.

До месец съдът решава за присъдата на Бисеров

До месец Софийският апелативен съд ще реши дали да потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров, бивш заместник-председател на 4...

От мотивите към оправдателната присъда на първа инстанция, огласени в края на януари, стана ясно, че държавното обвинение е базирало целия процес на предположения, а не на конкретни доказателства, че Бисеров не е платил данъци за близо 26 000 лева, съобщиха още от Софийския апелативен съд (САС).

Разследващите опитаха да докажат вината на бившия политик, прилагайки по делото т.нар. суифт съобщения между банките, в които имаше данни за движение на различни парични суми – 314 529 щатски долара и 82 515 евро през 2012 г., както и 34 676 евро през 2013 г.

В обвинителния акт се твърдеше още, че Бисеров не е уведомил БНБ за разпореждания с тези суми по сметки на Ивайло Главинков в банка в Македония, както и, че не е декларирал пред Сметната палата данните за депозитите му по сметки в женевска банка – 314 529 щатски долара и 82 515 евро, пише Mediapool.bg.

Прокуратурата обаче така и не успя да получи потвърждение на тезата си от швейцарските власти и по тази причина се задоволи единствено с прилагането на суифтовете, които бяха определени от съда като недостатъчно категорично доказателство.

САС решава до месец дали да потвърди оправдателната присъда на Бисеров

До месец Софийският апелативен съд ще реши дали да потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров, бивш заместник-председател на 42-...

"По делото не е приложена никаква друга информация, която да касае сметките в швейцарската банка. Усилията да се получи ценна и значима за разследването информация чрез двете поръчки, изпратени от ВКП до компетентните власти в Швейцария, са останали безрезултатни.

По делото е налице очевиден доказателствен дефицит, който касае установяването по надлежен ред на обстоятелството, кой е титуляр на въпросните сметки, кога са открити, от кого, какви нареждания са правени, кога и какви суми са постъпвали, кой има право да осъществява банкови операции с наличните по тях средства. Това е от особено значение за предмета на доказване, тъй като не е маловажно обстоятелство кой е титулярът, не само кой е наредителят на парични суми от дадена банкова сметка. Тази празнота в доказателствения материал не може да се запълни с данните от суифт съобщенията", категоричен е и Софийският апелативен съд.

Междувременно, докато делото течеше на втора инстанция, прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу Христо Бисеров, заради което той бе принуден да излезе от политиката, напускайки всичките си постове. Софийската градска прокуратура се отказа от обвинението заради изтеклия 2-годишен срок за разследване и заради отказа на швейцарските власти да съдействат на прокуратурата.

Actualno.com припомня, че на 3 ноември 2013 година изненадващо стана ясно, че Бисеров подал молба за напускане на ДПС и НС като се посочваше единствено, че мотивите му са лични. Няколко дни не стана ясно защо Бисеров направи това, докато не излезе информацията, че има проверка, свързана с класифицирана информация по случая. На 7 ноември бе съобщено, че прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В един момент дори имаше слух, че бившият зам.-председател на НС е напуснал страната.

Делото на Христо Бисеров тръгва на втора инстанция

Делото срещу бившия заместник-председател на 42-ото Народно събрание и председател на Комисията по правни въпроси Христо Бисеров тръгва...

59-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991-2000 г. и от 2005-2009 г. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивия кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влезе в НС като представител на Движение за права и свободи. За последно беше и зам.-председател на парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com