И Марин Райков ще свидетелства по делото "Костинброд"

23631
И Марин Райков ще свидетелства по делото "Костинброд"
Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд (СГС) ще призове бившия служебен премиер Марин Райков да свидетелства по делото за аферата "Костинброд" за заседанието, насрочено на 25 ноември.

Делото, което бе образувано след медийната пушилка, вдигната от Николай Бареков и ТВ7 след сигнал на Мая Манолова и с твърдение за готвена фалшификация на предсрочните парламентарни избори през 2013 година, ще продължи на 25 ноември. Тогава ще бъдат призовани 5 свидетели, сред тях и Марин Райков. Бившият служебен премиер, който е посланик в Италия, ще бъде призован чрез Министерството на външните работи. Делото трябваше да продължи в края на октомври, но се оказа, че подсъдимият има ангажимент и затова съдът му даде седмица да представи документ.

Обвиняем по делото за престъпление по служба за неосъществен контрол върху бюлетините е бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. То се гледа по съкратената процедура, поискана от адвоката на Росен Желязков Трендафил Трендафилов. Още на първото заседание по делото стана ясно, че защитата не е дала съгласие да не бъде разпитван пред съд бившият служебен премиер Марин Райков. Тогава се очакваше, че той ще бъде призован да свидетелства в съда по време на процеса.

Днешното заседание

Днес по делото бяха разпитани 7 свидетели, повечето работещи в печатницата "МултипринтЮ. Те разказаха какъв е бил редът в печатницата, каква е била организацията на печатането и съхранението на бюлетините, които са били бракувани бюлетини. Така Донка Борисова - експедитор в печатницата "Мултипринт" свидетелства, че готовата продукция е 50 бюлетини в кочан. Жената е отговаряла за експедирането на готовите бюлетини по райони. Борисова каза пред съда каква е била организацията и обясни, че в един кашон е имало 10 кочана от по 50 бройки, тоест 500 бюлетини. Борисова не е отговаряла за надпечатаните и бракувани бюлетини, но в един момент й е било казано, че от ЦИК искали по 10 броя бюлетини за всеки избирателен район. Тези бюлетини, които тя взима от този склад, ги е търсела до обяд с още трима нейни колеги. Тя сравни намерените бюлетини с мостра на книга, като каза, че това е само корицата.

Донка Борисова твърди, че готовата продукция е 50 бюлетини в кочан. Тя не е намирала такива в този склад. Самият склад изглеждал разхвърлян. "Ако е бил подреден и подготвен, нямаше да ги търсим до обяд", каза Борисова. Тя твърди, че всичко под 50 бюлетини в кочан е брак - така бюлетините, които трябвало да преведе на ЦИК и които намерили след дълго търсене, изглеждали добре, но след като не са минали последната операция за тях, са брак. Според нея бюлетините, показани на пресконференцията на прокуратурата, били брак - те били от по 12-16 бюлетини в кочан, а не по 50. Бюлетината изглежда добре, но за печатницата е брак и не могат да я предадат, продължи да твърди пред съда Донка Борисова. Тя също така смята, че нищо не можело да бъде изнесено от склада. "Не може да бъде изнесено, защото както каза прокурорът има 82 действащи камери, които наблюдават всички къде отиваме, какво правим в тази печатница и защо сме отишли там. Има си охрана, полицаи, жива денонощна охрана", твърди Борисова.

Тя каза това, след като веднъж бе спряна да говори от шефа на печатницата Йордан Бончев. Той бе първият разпитан по делото и разказа как е спечелил поръчката. Днес Бончев не бе призован, но когато Борисова обясняваше пред медиите за работата си, той й каза да не дава изявления. След това обясни, че служителите нямат право да дават изявления, не че той самият не й дава да говори.

Стана ясно и че бракуваните бюлетини са се съхранявали в отделно помещение на втория етаж в две клетки. Според някои от свидетелите се заключвала сградата, но не и самите клетки с бракувани бюлетини. Свидетелят Симеон Симеонов бе категоричен, че не е имало никакъв нерегламентиран достъп.

Историята накратко

Скандалът "Костинброд" гръмна на 11 май 2013 г. – ден преди парламентарните избори. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатница "Мултипринт" на Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com