Иванчева и Петрова със сигнал как може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело

5283
Иванчева и Петрова със сигнал как може да е манипулиран изборът на съдии по тяхното дело
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Сигнал за нарушения при случайния избор на съдебни състави до четири институции от съдебната власт (Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд) са подали бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Двете бяха осъдени на първа инстанция съответно на 20 години затвор и на 15 години затвор - за искане за подкуп.

Според сигнала, в Единна централизирана система за разпределение на делата (ЕЦСРД), има още две нарушения, които не бяха оповестени от медиите, когато сигурността на системата се превърна в обществен въпрос - заради одит и представена от главния прокурор Иван Гешев информация. Посочени са две предполагаеми нарушения:

1. Случайно или нарочно "се изпускат" някои съдии

2. В списъка се допускат "мъртви души" - лица, които не работят в този съд

"Документите показват, че системата е уязвима. Това дава възможност за неправомерна редакция (от същия или от друг съд) на съдиите, участващи в случайни подбор, като (нарочно или случайно) някои неудобни съдии се изпускат, но могат да се включат съдии от друг съд и дори лица, които не са съдии", твърдят Петрова и Иванчева.

В сигнала са представени два протокола за случайния подбор на съдебен състав по тяхното дело. Първият е от 22.08.2018 година. "На пръв поглед всичко е точно. Оказва се, че през месец август името на съдия Виржиния Петрова (8 състав) липсва, но се появява 2 дена по-късно в следващ протокол от 24.08.2018 г, с който за едно заседание се избира заместник на съдия-докладчика поради отпуск. Още по-интересно е, че във втория протокол е включен и г-н Георги Ушев, който към този момент дори не работи в този съд – публично известно е, че е встъпил в длъжност като председател на друг съд (АСНС) от поне 3 месеца", твърдят двете.

"По това дело очакваме институциите да кажат, че всичко е точно - очакваме да се появи документ със стара дата, че съдия В. Петрова е трябвало да бъде изключена от случайния подбор. Но това всъщност е без значение. Ако е имало основателна причина, тя е трябвало да бъде вписана във втората таблица на протокола "Списък на изключени съдии". Също така няма значение, че по конкретното дело г-н Г. Ушев е в списъка за изключени от случайния подбор (там са и съдиите в отпуск). Важното е, че ЕЦСРД допуска наличието на "мъртви души" (в житейски смисъл) – в списъка да присъстват лица, които не работят в този съд", казват още Иванчева и Петрова.

Делото "Иванчева" навлезе в критична фаза

  Нямо кино се оказа заседанието на спецсъда по делото "Иванчева - Петрова" за наблюдаващите журналисти. Настанени в отделна ...

Случаен избор на съдебни заседатели?!

Ето какво още казват двете обвиняеми: "Изборът на съдебни заседатели е по-важен от избора на съдия. От съдебните заседатели зависи каква ще е присъдата. Те участват при гледане на делото на първа инстанция, винаги са мнозинство (2-ма от 3-ма или 3-ма от 5-ма) и имат равен глас със съдиите. Ако заседателите решат "невинен", мнението на съдията е без значение – например наскоро така приключи делото на г-н Гриша Ганчев в Специализирания съд.

Заседателите се избират от общинските съвети, т.е. от партиите. Затова много магистрати ги възприемат като безгласни и послушни партийни калинки – лесни пари (само седят на заседанията и подписват документите) срещу пълно послушание. Но това не трябва да е така. Законът е категоричен: Заседателите се определят "на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение” (Закон за съдебната власт чл. 9 и чл. 72, ал. 2 и Наредба № 7 на ВСС от 2017 г), като засега "джуркането" се прави "чрез съществуващите електронни деловодни системи, а след изграждането на единна информационна система на съдилищата – чрез нея". Но дали и кога ще заработи тази система, няма срокове и яснота".

Въпреки важността на съдебните заседатели, поради липсата на единна система и липсата на контрол как се прилага законодателството в съдилищата, системата за случаен подбор е толкова уязвима, че дава възможност не само за отделни дела, но и в цели съдилища да се стигне до пълно игнориране на разпоредбите за случаен подбор на съдебни заседатели и осъществяване на тотален произвол – получава се НАРОЧЕН ПОДБОР по НАРОЧЕНИТЕ ДЕЛА.

Проблемите при случайния подбор на съдебни заседатели са много повече от тези при съдиите. Тук има редица специфични уязвимости и нарушения, които са изброени в нашия сигнал. На системата не е правен одит и ВСС не получава информация. Подборът се извършва не от съдии, а от служители на съда, без изисквания за юридическа компетентност. При тях има реален риск от неправомерен натиск, защото, за разлика от съдиите, те са подчинени на администрацията и председателя на съда. Интересен детайл е, че по делото "Иванчева" подборът е правен от касиерката на съда".

Иванчева пусна запис от съда - по неговото съдържание съди, че ще я върнат в затвора

Опасение, че ще бъде осъдена на база "усещания" и „разкази на свидетелски показания” изрази във Facebook бившата кметица на...

В сигнала се твърди, че за да има съдебни заседатели, избрани от ГЕРБ, е имало "7 пъти джуркане". За едната заседателка Петрова и Иванчева казват, че е представител на ГЕРБ в Районната избирателна комисия на 23 МИР, който включва и район "Младост". "Госпожата получава пари, за да защитава интересите на ГЕРБ в най-важния процес в една демократична държава – в изборите", заявяват Иванчева и Петрова. И добавят:

"1. Съгласно Наредбата на ВСС, смяната на избран чрез случаен подбор съдебен заседател се прави по същия начин като замяна на избран съдия – трябва да има законови основания (например конфликт на интереси), да се спази процедурата (отвод) и документална обоснованост. Със сигурност няма законово основание "ще отсъства един ден" или "не си вдига телефона".

2. Експресна смяна на съдебни заседатели - отхвърлянето и смяната на нежеланите съдебни заседатели е извършено за секунди: от 17 до 44 секунда! Служителката касиерка би трябвало да е намерила телефона на съдебния заседател, да го набере, телефонът да звъни поне известно време, да напише "не си вдига телефона" и да започне следващия подбор. Не знам дали за 17 секунди, касиерката на Специализирания съд е успяла да набере избрания съдебен заседател, но със сигурност не е изчакала да чуе съобщение от оператора „Абонатът не отговаря, моля опитайте по-късно”, защото това става след 45 секунди свободен сигнал.

Заради съмненията за манипулация, на 2 юли, ден преди следващото заседание по делото на Иванчева и Петрова, ще има протест - прави се организация във Facebook!

Още: "Съдът назначи гласова експертиза и отложи делото срещу Иванчева за юли"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com