Иванчева сменила искания подкуп с двойно по-голям само за три дни

12261
Иванчева сменила искания подкуп с двойно по-голям само за три дни
Снимка: БГНЕС

Подкупът, който Десислава Иванчева е поискала от бизнесмена Александър Ваклин, се е увеличил двойно само за три дни - от 250 000 на 500 000 лева. Това става ясно от обвинителния акт срещу арестувания кмет на "Младост".

Оказва се също така, че тефтер на Иванчева е сред основните доказателства срещу нея. Той бил открит в чантата ѝ и в него пишело:

" В – 12,500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 ....".

Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров се срещнали на 16 март 2018 г. в пицария в жк "Борово". Те постигнали съгласие да поискат подкуп от Ваклин в размер на 250 хил. евро, като Дюлгеров поел ангажимент да му съобщи за размера на сумата и да осъществява по-нататъшната комуникация.

Дюлгеров се срещнал с Ваклин на 19 март и му казал, че Иванчева иска 250 000 евро.

"Уклончивият отговор на Ваклин, че ще помисли, улеснил Дюлгеров да посредничи при преговорите", обясняват от прокуратурата.

При поредната среща между Ваклин и Дюлгеров на 23 март 2018 г. последният предложил плащанията да бъдат на три пъти по около 70 - 80 хиляди евро.

Бившият зам.-кмет на "Младост" Биляна Петрова засега остава в ареста

Специализираният наказателен съд отхвърли искането на бившия заместник-кмет на столичния район "Младост" - Биляна Петрова да напусне ар...

На 3 април 2018 г. около 14 ч. тримата обвиняеми се срещнали отново, за да обсъдят предложението, което Дюлгеров отправил към Ваклин - плащане на части.

Постигнато било съгласие 20% от общата сума да остане за посредника, а плащанията да са 3 по 75 хил. евро. При проведената среща с Ваклин в същия ден Дюлгеров узнал, че "Ваклин груп" ООД притежава и други недвижими имоти, отредени за застрояване на територията на район "Младост", за които предстои да се предприемат административни процедури. Двамата коментирали, че ако заплати поисканата сума като подкуп - по 20 евро на кв.м. застроена площ, за останалите имоти Ваклин ще трябва да заплати около 1 млн. евро. Затова Дюлгеров поел ангажимент да предложи на Иванчева да намали цената на 10 евро за кв.м, или общата сума, която Ваклин да плати, да е в размер на 500 хил. евро.

Така се стигнало и до общото съгласие на тримата обвиняеми на срещата им на 11 април 2018 г. да бъде увеличен размерът на първоначално поискания подкуп от 250 хил. евро на 500 хил. евро.

На 16 април 2018 г. Дюлгеров потърсил Ваклин, за да му каже, че Иванчева лично му е заявила, че няма да придвижи процедурата, докато не си вземе парите. Така се стигнало до уговорката предаването на първата част да се осъществи на следващия ден - 17 април 2018 г., в кафене на столичната ул. "Георги С. Раковски", става още ясно от информацията на прокуратурата.

Около 11.00 часа на предварително договореното място Ваклин предал на Дюлгеров белязаните от разследващите евробанкноти на обща стойност 70 хил. евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров отброил от дадените му 20%, или 14 хил. евро, и ги прибрал отделно в чантата си. 15 минути по-късно Дюлгеров говорил по телефона с Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11:30 ч. в друго заведение - на ъгъла при градинката на "Кристал".

Протестиращи: Десислава Иванчева и Биляна Петрова са невинни

Отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са невинни. Това казаха протестиращи, к...

Малко след разговора Ваклин и Дюлгеров напуснали кафенето на ул. "Георги С. Раковски", като Дюлгеров се отправил към градинката на "Кристал", където дошли Иванчева и Петрова. Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от исканата парична сума, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на ул. "Славянска", с който на срещата пристигнали Иванчева и Петрова.

Иванчева заела шофьорското място, Дюлгеров седнал на предната седалка до нея, а Петрова - на задната седалка. Вътре в автомобила Иванчева попитала Дюлгеров дали е взел своята част от парите и след като той потвърдил, двете жени поискали да се премести на задната седалка до Петрова. Дюлгеров седнал отзад и предал три пачки банкноти, захванати с ластик - две от тях с банкноти с номинал от по 100 евро и една пачка с банкноти с номинал от по 500 евро, всички белязани от разследващите и на обща стойност 56 хил. евро. След като жените се уверили, че и трите пачки съдържат банкноти в евро, последната ги поставила в бял кашон с лого на кафе "Илли".

Веднага след това, в 12:50 ч., Иванчева се обадила по телефона на служителка в общинската администрация и ѝ разпоредила да намери преписката на "Ваклин груп" ООД в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

След този разговор Дюлгеров слязъл от автомобила и тръгнал пеш в посока Народния театър. Последвали го оперативни служители, работещи по случая, които го задържали в близост до входа на "Гранд хотел София".

За намерената при личния обиск сума от 14 хил. евро Дюлгеров заявил, че тя е част от получената от Александър Ваклин обща сума от 70 хил. евро. При извършеното освидетелстване на Дюлгеров с UV лампа са осветени дланите му и са установени петна със зеленикава флуоресценция.

Шефът на затворите опроверга информацията, че Иванчева отново е била окована

Десислава Иванчева е изведена от болницата днес без белезници. Снимката, която се показва е стара. Това каза временно изпълняващият длъ...

След като Дюлгеров напуснал автомобила, Петрова се преместила на предната дясна седалка. И шофираната от Иванчева кола потеглила в посока бул. "Васил Левски". Спряна е за проверка от служители на антикорупционната комисия и столичната полиция.

При претърсването в автомобила са били иззети обтривки от различни части - дръжки на врати, волан, скоростен лост, лост за чистачки, лост за мигачи, закопчалки на предпазни колани, контактен ключ за автомобила, оставен на предното табло, над волана. Зад предната лява седалка, на пода на автомобила бил намерен белият кашон с лого на кафе "Илли" и оставените в него три пачки с банкноти. Те са надлежно описани в протокол, допълват от прокуратурата.

При Петрова е установена специфична флуоресценция върху пръстите на лявата ръка отгоре, откъм дланта; на дясната ръка в областта на ноктите, както и в областта около устата и деколтето. При осветяването с UV лампа на двете ръце на обвиняемата Иванчева също е установена специфична флуоресценция - странично на дланта на дясната ръка откъм малкия пръст, от външната страна и от вътрешната страна на лявата ръка между малкия и безименния пръст, както и в областта на устата и носа.

Бизнесменът Александър Ваклин се надява Иванчева да получи осъдителна присъда. „Надявам се казусът да не стане политически, а да остане криминално – административен”, каза той пред bTV.

Ваклин разказва, че за четирите обекта, които се готвил да строи в „Младост” му поискали половин милион евро: „Хората си настояваха за пари и си водеха преговорите, докато се договорихме. Неприятно беше. Съжалявам, че посредникът стана обвиняем. Защото той беше добър човек и беше отвратен от сумата, която беше поискала госпожата”.

Десислава Иванчева напусна болницата*

*По-рано през деня в профила на обвинената в подкуп кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе публикувана снимка ...

Според адвокатите делото се крепи на обясненията на Петко Дюлгеров, който може да си смени показанията. „Това кара прокуратурата да бърза като светкавица. Това никога не се е случвало...”, коментира адв. Марин Марковски.

Зам.-главният прокурор и бивш шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев обаче е категоричен: „Каквото и да направим, все някой няма да е доволен. Ако бяхме го направили за година, щяха да кажат, че е много бавно. Сега казват, че е много бързо”.

Обвинител и защитник се сблъскват и по друга тема – според Марковски Дюлгеров се е возил в колата на Иванчева и е поставил парите зад седалката на кметицата, която шофирала; Гешев пък смята, че „всеки българин със средна интелигентност може да прецени дали да вярва, или не”.

Защитата определя процеса като скалъпен, а прокуратурата – като образцов, тъй като дори в съседна Румъния нямало заловени политици с подобен подкуп.

Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са обвинени за подкуп в особено големи размери, взет чрез изнудване чрез злоупотреба със служебно положение. Делото срещу тях ще се гледа от съдия Иво Хинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com