X
 
 

Издирват руснак във Варна за компютърни измами за над 7 млн. долара

599 0
Издирват руснак във Варна за компютърни измами за над 7 млн. долара
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Окръжната прокуратура във Варна внесе искане в съда за временното задържане под стража на руски гражданин, издирван със заповед за арест от САЩ за компютърни измами за поне 7 млн. долара, съобщиха от Прокуратурата.

Искане за временното задържане за срок до 60 дни с последваща екстрация в САЩ на руския гражданин Александър Ж. е внесла във Варненския окръжен съд Окръжната прокуратура. 38-годишният гражданин на Русия се издирва със заповед за арест на съдия от Районния съд на САЩ за източния район на Ню Йорк, Бруклин, за наказателно преследване по дело за конспирация за извършване на компютърни измами, от които са нанесени щети в размер на поне 7 млн. долара. Престъплението е извършено в периода от септември 2014 год. до декември 2016 г. и е наказуемо в САЩ с лишаване от свобода до 20 години или с глоба, както и с двете. То се наказва с лишаване от свобода и по българския НК.

Таксиметровите шофьори във Варна спират да приемат поръчки

След като общинските съветници от Варна не подкрепиха предложението на таксиметровите шофьори за по-високи дневни и нощни тарифи з...

Руският гражданин притежава и българска лична карта и живее във Варна. Първоначално той е бил задържан за 24 часа, след което Окръжната прокуратура го задържа за срок до 72 часа, до изтичането на които издирваният трябва да бъде доведен пред съда за произнасяне по искането на прокуратурата за временното му задържане за срок до 60 дни, определен в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е изпълнила и молба за правна помощ на Министерството на правосъдието на САЩ с цел събиране на веществени доказателства по наказателното преследване в  САЩ, което не е погасено по давност.

Варненският окръжен съд ще се произнесе днес по искането на прокуратурата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители