Кадурина натискала свидетели и заплашвала с уволнения

902
Кадурина натискала свидетели и заплашвала с уволнения
Снимка: БГНЕС

Имало е натиск от страна на д-р Кадурина по отношение на свидетелите да не свидетелстват, включително имаше период на отправени от нейна страна заплахи. Това каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова.

Военноокръжна прокуратура – София внесе обвинителен акт срещу генерал Стоян Тонев за допустителство и сключване на неизгодни договори и срещу Мирослава Кадурина – за престъпление по служба и длъжностно присвояване. Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка от ВОП София обясни, че натискът върху свидетелите се изразявал върху заплахи. Когато започва наказателното производство Мирослава Кадурина все още е на работа. След като Кадурина напуснала ВМА тези свидетели се явили в прокуратурата и пожелали да свидетелстват. „Имало е дори специално среща, на която д-р Кадурина е събрала екипа, обяснила им е съвсем елегантно, че тези, които си позволят да свидетелстват срещу нея ще получат или няма да получат – единият научно звание, а останалите са били заплашени на практика да бъдат уволнени“, обясни Арнаудова и каза, че затова и прокуратурата имала готовност да поиска отстраняването й от длъжност, но това не се наложило, защото тя самата напуснала.

Разследването продължило 16 месеца, разпитани са 70 свидетели и са изготвени 9 експертизи. То обхваща период от 10 години. „Обвиняемите са личности, които се ползват с добро име в обществото и са безспорни авторитети в своята област. Техните деяния обаче осъществяват признаци на тежки престъпления и прокуратурата, изпълнявайки безспорно своите функции по наказателно преследване, счита че не следва да има недосегаеми, независимо от заеманото от тях служебно положение“, каза Брезашка.

Категорично прокуратурата не прави лов на вещици, прокуратурата работи с факти, когато е надлежно сезирана, когато е събрала доказателства по делото. Всички ние признаваме авторитета и на единия и на другия лекар. Доказателствата обаче са посочили на прокурора и той е обосновал обвинения за тежки престъпления, каза Арнаудова в отговор на въпрос и допълни, че ако има извършено престъпление прокуратурата независимо от това каква е позицията на даден човек, е длъжна да поиска извършителите да бъдат осъдени. Съдът е този, който ще реши. Наказанията, които предвижда законът за престъпленията, по които има повдигнати обвинения, са до 10 години и до 20 години за присвояването.

„За деяния, извършени в другите клиники, има отделни наказателни производства, но там още не са привлечени обвиняеми, извършват се експертизи, разпитват се свидетели, когато се съберат достатъчно доказателства – ще бъде обявено“, каза полковник Нивелин Начев - заместник на Военно-апелативния прокурор. Така ако съберат достатъчно доказателства не е изключено да бъдат повдигнати още обвинения на Стоян Тонев.

Стоян Тонев и Мирослава Кадурина са с мерки за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на по 10 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com