Кой крив, кой прав за инцидента при гонката в Рила?

5308
Кой крив, кой прав за инцидента при гонката в Рила?
Снимка: Кирил Грозданов/Facebook

Ще продължим да возим туристи, не навлизаме в Национален парк "Рила". Такава позиция защитиха шофьорите на джипове на Седемте рилски езера пред BTV. Тази сутрин те се събраха пред полицията в Дупница. Поводът - техен колега на 32 г. беше арестуван след сигнал, че умишлено преминал през крака на полицай през уикенда. Шофьорите обаче отричат. Разказите им влизат в силно противоречие с думите на свидетели от лифта, които заснели ситуацията.

Кой крив, кой прав? Преценете сами при обясненията на водачите и на свидетели за инцидента.

Шофьорите на джипове и тяхната версия

Пред bTV шофьори, станали свидетели на инцидента с техния колега, казаха, че задържаният шофьор не е знаел, че хората, които го преследват са полица, защото не били в униформи и нямали стоп палки на МВР, с които да го спрат. Що се отнася до синята лампа на пикапа, преследвал техния колега, тя трудно може да бъде забелязана в движение по въпросния път, коментираха те.

Жена получи инфаркт на Седемте рилски езера, транспортираха я с хеликоптер

61-годишна жена, получила тежък сърдечен пристъп в Рила, е транспортирана с хеликоптер на застраователна компания в болница „Свет...

Шофьорите на джипове са категорични, че не навлизат в границите на Национален парк „Рила“, а се движат по същите общински пътища, които се ползват от камионите за дърводобив всеки ден. Въпросният ден, по думите им, те били излезли за гъби и никой не можел да им попречи да използват свой собствен транспорт, за да направят излет със семействата си. Според тях целта на цялото мероприятие срещу тях е да ги накарат да плащат по 100 лева за лифта.

Джиповете транспортират туристи само 8 дни през август, когато е натоварено, а през другото време не развиват такава дейност, казаха шофьорите. „Ще ходим и за гъби, и ще извозваме туристи днес“, заявиха шофьорите пред bTV.

Полицията в Кюстендил: Само на 22 август е имало джипове на Рилските езера

Разказ на свидетелите

Природозащитници следят за нарушения около Седемте Рилски езера

Природозащитници ще следят за нарушения около Седемте Рилски езера в Национален парк Рила, като по този начин ще подкрепят охраната в п...

Станимир Иванов и Радина Георгиева се качвали с лифта към Рилските езера, когато започнала гонката.

„Сетих се, че точно тези джипове са забранени и не трябва да бъдат там. Помолих приятелката ми да ми даде телефона, за да ги снимам. Мислех в началото, че те се крият там или чакат, но впоследствие разбрах, че имат наглостта да качват хора“, обясни Станимир. „Съжалявам, че спрях да снимам рано. Когато спрях клипа, се чуха отваряния и затваряния на врати. Приятелката ми е видяла как изблъскват хора от джиповете, за да избягат и да не бъдат проверени. Тази част аз не я видях“, разказа още той.

Според Радина джиповете с туристи били два - черен и бял, имало и трети - с буркан. „Гонка е силно казано, защото склонът е голям, пътят е каменист и на места е доста изорано. Имаше контакт почти непосредствено, след като всички хора слязоха от джиповете. Единият джип тръгна надолу. Другият също, но полицаят слезе от колата и тръгна да го гони, с идеята да свали шофьора от джипа. Полицаят се беше облегнал на вратата, но видя, че може би шофьорът е склонен да го прегази и се отдръпна. Дали му е прегазил крака или нещо се е случило с него, не мога да кажа“, обясни тя. Според нея не са разменяни реплики между полицая и шофьора на джипа. След това полицаят се е върнал до неговия джип.

Станимир уточни, че няколко минути след това са били настигнати от двама цивилни полицаи, които са се представили, че са от Икономическа полиция. Те са поискали от него заснетите материали и са записали имената и телефонния му номер.

Искат забрана за джипове и коне към Седемте Рилски езера

И туристите, и експертите от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) знаят, че проблем, свързан със замърсяването на района ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com