Крадецът, вдигнал кръвното на Борисов, остава в ареста

6617
Крадецът, вдигнал кръвното на Борисов, остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд остави в ареста автокрадеца Ярослав Димитров, който бе заснет да задига БМВ и Ауди в подземен паркинг в кв. "Манастирски ливади".

Обвиняемият поиска по-лека мярка, а адвокатът му представи документи, че страда от болки в гърба, съобщава "24 часа". Мъжът до момента има 3 висящи досъдебни производства и една условна присъда от 2 години за източване на кредитна карта.

Борисов: Ще бъдем безкомпромисни по отношение на контрабандата на горива

От два дни тече специализирана полицейска операция, при която до сега са заловени над 100 тона горива без документи. Това заяви мини...

БГНЕС припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов коментира мярката домашен арест на заседанието на Министерския съвет. От коментар на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и премиера Бойко Борисов по време на заседанието става ясно, че под домашен арест 32-годишен крадец с общо три европейски заповеди за арест е откраднал два автомобила. "Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира двете коли", обясни Борисов. Той има заповеди за арест от Словения и две от Италия. 2013 г. е извършил кражба от жилище, а през 2014 г. - кражба на два мотора.

В момента отнема противозаконно два автомобила при условие на домашен арест, обясни Румяна Бъчварова. "Хората питат министъра за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. Крадец, ама голям крадец, доказан крадец, защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави и домашен арест", включи се с коментар и Бойко Борисов.

"Интересува ме Министерство на правосъдието какво мисли по този въпрос", попита Борисов присъстващата на заседанието зам.-министър Вергиния Мичева-Русева. "И аз като вас съм възмутена, но това е въпрос до съдебната власт, вие знаете много добре", коментира тя, а Борисов попита "Какво трябва да направи съдебната власт". "Съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение, явно домашният арест не е подходяща мярка", отвърна зам.-министърът, а Борисов добави: "Това не съм го казал аз, това го казвате вие". "Въпросът е, като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му, да си го пази и да си има охрана без пари от държавата. Кой пази този човек, като стане сутринта и гледа в гаража, че му ги няма колите", попита премиерът, а Мичева-Русева отвърна, че в този смисъл се започва дебат с МВР, който няма да достигне доникъде.

"Добре, нали говорихме, че поне гривни, такива неща, които да могат да се... разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите", намеси се отново Бойко Борисов и каза, че е гледал как човекът се е оплакал по телевизия и е бил много коректен.

"Аз щях да фуча много повече", призна Борисов, а зам.-министърът на правосъдието каза, че гривните предстоят и ще проучи въпроса. "Предай на министъра и вие самите, доколкото знам всичките сте юристи - това не може да продължава. Ако хората очакват реформа в съдебната система, то е това да не се случва. Това очакват хората - когато е хванат крадецът, да отиде в затвора, а не да го пуснат да си гледа телевизия вкъщи и през нощта да отива да събира пари", каза Борисов.

Борисов: Вече съм отстранил областния управител на Разград

Вече съм отстранил областния управител на Разград, каза пред журналисти в Бургас министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от аген...

"Искам доклад как се пазят хората под домашен арест - гривни имат ли, полиция ли ги пази и кой гарантира, че като е домашен арест, той не извършва престъпление? Това ни е кристален образ на това, което много пъти съм говорил - МВР го хваща, че обира жилище, той е обрал сигурно 100 преди това. Хваща го, че открадва моторите, сигурно е откраднал 100 преди това.

Със скининг устройства източва пари от банкоматите на хората в Италия, Словения и къде ли не, а докато го хванат колко ли е източил още. Ние сме много демократи, най-големите в Европа най-вероятно и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил дори", коментира още Бойко Борисов.

"Няма ги колите, защото има хора с по 30-40 пъти задържани и са на свобода. Отиват след всяко залавяне, крадат, за да платят, да ги извадят. Това ако не го променим, няма реформа. Това е същинската реформа - всичко друго са боричкания. Да накараме крадците да са в затвора - това е важното за хората - като стане и колата, колелото, моторът или къщата да са му цели. Това иска народът", обобщи той.

По-късно през деня вчера Министерството на правосъдието излезе с позиция по темата, в която се казваше, че в момента действащите разпоредби в НПК предвиждат мярката за неотклонение "домашен арест" да се постановява от съда по искане на прокурора. Спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си се контролира от МВР. Пресцентърът на МП напомни, че на 5 август т.г. Министерски съвет прие Законът за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), предложен от МП.

Проектът е в синхрон с промените в Наказателно-процесуалния кодекс, обнародвани в брой 42 на "Държавен вестник" от 2015 г., казват от правосъдното министерство. От там посочват и че Законопроектът предвижда електронното наблюдение да може да се прилага спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест, както и за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и лица с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Подсъдимите под домашен арест също ще бъдат наблюдавани електронно

На законово ниво се регламентира електронното наблюдение като форма за контрол върху поведението на осъдени лица. Началници на затвор...

Изпълнението на електронното наблюдение зависи от осигуряването на средства в бюджета за 2016 г., се посочва още в съобщението. Там се казва още, че до въвеждането на електронното наблюдение в ЗИНЗС, МП не би могло да има каквато и да е отговорност по отношение на изпълнението на мярката домашен арест, заявиха още от МП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com