Лекуваш се от COVID-19, шофираш и ти вземат колата, защото си дрогиран - възможно ли е?

14527
Лекуваш се от COVID-19, шофираш и ти вземат колата, защото си дрогиран - възможно ли е?
Снимка: БГНЕС

Ако си пил "хлорохин" - лекарството, което сега се използва за лечение на COVID-19 според спецификите на дадени случаи - и след това шофираш, при полеви тест може да бъдеш "диагностициран", че караш под въздействие на метамфетамин. Това твърди в свое становище Българското либертарианско общество (БЛО).

Като доказателство, БЛО препраща към страницата на производителя на тестовете за наркотици, които се ползват в България, където се предупреждавало за такъв страничен ефект.

Експерт даде разяснения за използването и рисковете от хлорохина

Започна доставката на хлорохин по болниците и аптеките в цялата страна, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното коли...

БЛО обръща внимание на това обстоятелство предвид предложенията на главния прокурор Иван Гешев за по-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори.

От БЛО сигнализират и за редица проблеми в наредбата, уреждаща процеса по установяване на тези "употребили" шофьори. Това вече доведе до изключително висок брой осъдителни присъди за шофиране "след употреба", според тях.

Данните за страната ни значително надвишават средноевропейските, а завишаването спрямо съседите ни от Балканите е в рамките на десетки пъти. При полицейските акции по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), когато в цяла Европа едновременно и на случаен принцип биват тествани стотици хиляди граждани, в България положителните проби са с 25 пъти повече от Румъния и 75 пъти повече от Полша, предупреждават от БЛО.

"Нередностите в Наредбата за тестването на водачи са причината да има близо 10 000 "надрусани" шофьори за последните 3 години, които изтърпяват условни и ефективни присъди, а това да не променя по никакъв начин смъртността и броя на пострадалите в ПТП. Просто залавяме грешните хора", заяви Димитър Карагегов, основател на каузата Liberty 420.

Неправителствени организации с доказателства как държавата не се бори с наркоразпространението

Наркополитиката, която води държавата ни, произвежда повече употребяващи деца и повече млади хора с осъдителни присъди, без да се бори ...

Примерът с хлорохина не е единствен. Същият апарат категорично заявява употреба на "канабис" при използването на напълно легални и разрешени хранителни добавки, дори употреба на "опиати" ако шофьорът е ял кифла с маково семе. Освен това, при провеждани замервания, въпросната машина, серия 5000, дава голям брой фалшиви позитивни и фалшиви отрицателни проби. След това започват проблемите. Дори да обжалваш резултата от тестера, докато кръвната проба не види бял свят, книжката ти е отнета, колата – конфискувана (според новите указания на главния прокурор), а срещу теб виси условна присъда за до 6 години затвор (според новите законодателни предложения), солидна глоба и разноски по дело, обобщава БЛО.

От организацията свидетелстват за поне три известни случая на водачи, които дават и слюнчеста, и първа кръвна проби като положителни за букет от вещества, които не са използвали никога през живота си. На невинните им се налага да бъдат оправдани чак след тройна експертиза. Това е така, защото нито една от посочените в Наредбата лаборатории не изпълнява световните стандарти за тестване на наркотични вещества. Например за употреба на "канабис" се счита дори 1 нг/мл остатък от метаболит, който може да бъде засечен в това количество дори седмици след инцидентна употреба. Следи от лекарствени продукти и широко използвани медицински упойки, като бензодиазепините, също се откриват в тялото около месец.

Интересен факт е, че от данните, които вътрешният министър Младен Маринов предостави на Народното събрание април месец, въпреки че последните две години са тези с най-много катастрофи, причинени от "дрогирани", става въпрос за не повече от 0,15% от всички ПТП в страната (49 ПТП от 35 131 общо за 2019), твърди БЛО. Останалите 99.85% са възникнали без намесата на наркотични вещества.

Пълната позиция на БЛО можете да разгледате ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Задържаха журналиста Димитър Стоянов

И на втора инстанция потвърдиха присъдата на Семерджиев за катастрофата на „Черни връх“

Намушкаха жена в дома ѝ в София

Мъж е в болница след бой в Плевенско

Тийнейджъри бяха нападнати с оръжие в Борисовата градина

Задържаха 6-ма за разрушаване на църква

Обвиняемият за убийство в парк в Добрич: Вменяем, може да носи наказателна отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com