Майката на Марио Николов е осъдила прокуратурата заради делото по САПАРД

4278
Майката на Марио Николов е осъдила прокуратурата заради делото по САПАРД
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата вече е осъдена да плаща обезщетение заради 15-годишното разследване и последвалото дело за източване на над 14 млн. лева по програма САПАРД, което тази година приключи по давност без осъдителни присъди.

Подсъдими в процеса бяха бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима души, които сега могат да заведат искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това обаче вече е направила майката на Марио Николов – Елена, която дори и не се е изправяла пред съд за измамите по САПАРД, а е била само обвиняема и разследването срещу нея е било прекратено още преди пет години, показва проверка на „Лекс“.

Мегаделото САПАРД приключи без осъдени, по давност

След 13 години движение по съдебните инстанции мегаделото за източване на милиони от европейската програма САПАРД приключи заради изтич...

През 2019 г. Елена Николова е предявила иск за 100 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконното обвинение срещу нея. Разследването започнало през 2007 г. за това, че през 2004-2005 г., като представител на фирмата „Елпин трейд“, Елена Николова и синът ѝ Марио неправомерно са изнесли в Европейския съюз (ЕС) замразени заешки бутчета от Китай за около 4 млн. лева.

Случаят бил посочен в доклад на европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ и според прокуратурата е ставало дума за измама в особено големи размери и е особено тежък случай. Тя се изразявала в това, че в документите пишело, че китайските бутчета са от Аржентина, а Николови получили от европейски фондове над 3,7 млн. лева, колкото била продажната цена на заешкото месо в Германия, Франция и Испания.

Делото срещу тях било прекратено от градската прокуратура през 2015 г. поради несъставомерност на деянията, но след това апелативната прокуратура отменила постановлението, тъй като преценила, че е извършено друго престъпление – контрабанден износ на заешките бутчета. Прокуратурата им повдигнала новите обвинения, но и това дело било прекратено година по-късно.

В началото на тази година Софийският градски съд е осъдил прокуратурата да плати на Николова обезщетение от 20 000 лева, но решението е било обжалвано и от нея, и от държавното обвинение.

Наскоро Софийският апелативен съд намали обезщетението на 8000 лева. От решението му става ясно, че Николова е преживяла негативни емоции през цялото време на разследването, но най-силни са били в първата година от образуването му. Тогава тя станала агресивна към колегите във фирмата, която фалирала през 2009 г., но и към синовете си. Съпругата на единия е дала показания и споделила, че Елена Николова обвинявала децата си за положението, в което се намирала и особено за това, че от човек с финансови възможности, в бъдеще щяла да бъде зависима от други. В решението на съда се казва дори, че Николова изпитвала „ненавист“ към тях за известно време.

Окончателно оправдаха Николов по делото ”САПАРД” за пране на пари

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на САС по делото "САПАРД", съобщиха от съда. Производството пред ВКС е...

Нейна колежка пък е свидетелствала как Николова разказвала за разпитите в полицията и затова, че я обвинявали за престъпление, което не е извършила, а можела да влезе в затвора за 10 години, където не вярвала, че ще издържи. Този страх се засилил след един от разпитите, където се държали изключително грубо с нея. Била заведена в подземие, където разпитващият ѝ казал, че я очакват 10 г. „строг тъмничен затвор“. Това станало после основната ѝ мисъл, страхувала се и когато я търсели от непознат номер, тъй като допускала, че ѝ звънят от полицията. Изпитвала страх от полицаи на улицата и започвала да мисли дори за самоубийство.

Заради стреса станала хаотична, а преди това била много добър мениджър. Отслабнала драстично. След един разпит се върнала в офиса, където трябвало да се вземат важни решения за фирмата, но Николова не била в състояние и постепенно бизнесът започнал да страда.

Бившата ѝ колежка разказала как веднъж отишла с Николова до пощата, за да си вземе пенсията, понеже вече се страхувала и да излиза сама. Там служителката казала, че не може да ѝ преведе парите, защото имало наложени запори и Николова се разплакала.

Според апелативните съдии обаче, въпреки тежките обвинения и продължилото близо 9 години разследване, тревогите и влошеното здраве на Николова, справедливото обезщетение за нея е само 8000 лева. Съдът отбелязва, че на Николова не е била наложена мярка за неотклонение и по разследването за измами дори не е била привлечена като обвиняема, макар да се е водило срещу нея, а другото обвинение също не е стигнало до съд.

„Освен вследствие намесата в живота ѝ на държавната репресия, очевидно ищцата е кумулирала сериозно напрежение, включително е проявявала вербална агресия към синовете си, които е смятала за виновни за случилото се, което само по себе си е също е източник на негативни изживявания. От друга страна обаче, от свидетелските показанията е видно, че те не са изоставили майка си, а са продължавали да я подкрепят, както морално, така и финансово. Колегите в офиса ѝ също са изразили съмнение относно вината ѝ, тъй като документацията не показвала да са налице законови нарушения, т.е близкото ѝ обкръжение не само не ѝ е обърнало гръб, а я е подкрепяло“, се казва в решението на САС, което може да бъде обжалвано и пред Върховния касационен съд.

По делото САПАРД: САС буквално осмя Ченалова и пак оневини обвиняемите

Съдия Румяна Ченалова е изопачила фактите по делото САПАРД по начин, типичен за сферата на изкуствата, а не за правораздаването. Това е...

В него съдиите отбелязват, че в този период е било висящо и голямото дело по САПАРД, по което подсъдим е бил синът ѝ Марио, заради което може да се приеме, че майка му също е изпитвала тревоги и притеснения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com