МВР министърът не можел да изброи всички успехи в борбата с престъпността

3230
МВР министърът не можел да изброи всички успехи в борбата с престъпността
Снимка: БГНЕС

Усещането може да е едно, но числата показват друго. Постепенно пада пикът на убийствата, който е от 1991 година. Така вътрешният министър Валентин Радев обяви как ситуацията с престъпността в България се подобрява. Министърът трябваше да отговори на парламентарен контрол на въпроси по темата на депутатите от БСП Антон Кутев и Иван Иванов.

Той обаче призна, че кражбите от началото на годината са се увеличили, блудствата и изнасилванията също се увеличават, но тежките престъпления нямаляват. С нито една дума Радев не коментира дали статистиката е меродавна предвид отдавна изказваните в публичното пространство твърдения, че МВР всъщност не прави адекватна статистика, най-малкото и заради отказ на гражданите да съобщават за престъпления, тъй като не вярват, че ще получат помощ.

Експерт: Превенцията на престъпленията у нас се пренебрегва

Превенцията на престъпленията у нас се пренебрегва. Инцидентите със стрелба са сериозна индикация за функционирането на обществото и ин...

Като доказателства Радев каза, че от януари до август тази година нивото на общата престъпност намаляло с 4,1%, а разкриваемостта се е увеличила с малко над 6% и 8% специално при разкриване на убийства.

Почти два пъти по-малко българи вярват в полицията спрямо вярата в ЕС. Продължаваме да виждаме например проблеми с "ало-измамниците". Ако полицията не може да проследи няколко телефонни разговора, не знам защо МВР съществува. Надявам се да кажете колко коли се крадат в България и колко се връщат – ако искате да ме убедите, че технически и чрез сателитна система не можете да проследите откраднатите автомобили, няма да ви повярвам, каза Кутев. Цяло лято слушахме за убийства и тежки обири - дори не говоря за корупцията, а тя трябва да е основата на разговора, добави червеният депутат. С 31% са намалели регистрираните кражби на коли и с 5% се е увеличила разкриваемостта от началото на годината, отвърна Радев. И се похвали, че с контрабандата има успехи, но не може да казва навсякъде, където има успехи. 30% от горивата не се облагат, казаха от Петролната и газовата асоциация на комисия и там се заговори, че има тежък политически чадър – говорим за достоверни източници, контрира Кутев.

Вътрешният министър отрече и да има противоречие с полицейските синдикати за възнагражденията, единствено имало разлика в мненията от кога и с колко да има увеличение на заплатите. Както аз нося цялото наследство на БСП, така вие носите наследството на Бойко Борисов, а той дойде на власт (бел. ред. - през 2009 година) с обещанието да се пребори с престъпността и корупцията, върна топката Кутев.

Стратегията на МВР за престъпността

Вътрешният министър за знаково убийство: Всичко направихме, той я застреля на другия ден

"Не безброй, а четири жалби. Пропуски сигурно има някакви, действали са акуратно. Веднага започнахме да работим... е, на другия ден той...

Оптимизиране на нормативната и законовата база – конкретно промените в Закона за МВР, Закона за частната охранителна дейност, утвърдждаване на план за противодействие на престъпността на места, където няма полицейски управления, подобряване на кадровия и материален ресурс – назначени са над 1200 нови полицаи – всичко това беше изброено от Радев в графата "успехи" в борбата с престъпността. Иван Иванов от БСП обаче посочи промените в Закона за МВР за лобистки (бел. ред. - тези промени водят до промени в още 9 закона).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com