МВР: За 2 седмици са задържани 23-ма контрабандисти на мигранти

1419
МВР: За 2 седмици са задържани 23-ма контрабандисти на мигранти
Снимка: БГНЕС

На 11-22 юни Европейската агенция за гранична и брегова охрана - Фронтекс, предприе международни действия срещу организираната трансгранична престъпност по границите на ЕС със страните от Западните Балкани, Югоизточна Европа и определени гранични пунктове на източната сухопътна граница. За първи път действията бяха съвместно ръководени от митническите власти. 

В резултат на международното сътрудничество, за по-малко от две седмици бяха задържани 23-ма контрабандисти на мигранти, установени са 31 откраднати автомобила и са разкрити 60 случая на измами с документи. Иззети са 330 000 къса незаконни цигари и 0,5 тона наркотици. В допълнение, близо 12 тона тютюн бяха иззети благодарение на подкрепата на словашките митнически органи, съобщават от МВР.

Откриха труп на мъж в шахта в Цар Калоян

В Цар Калоян вчера (28 юни) е намерен труп на починал мъж във ВиК шахта. Това каза на пресконференция началникът на Oбластната дирекция...

Служителите на Фронтекс са открили повече от 2160 нередовни мигранти и 580 души, които пребивават незаконно в Европейския съюз.

Операцията „Ден на съвместния действия Дунав 3“ бе насочена срещу трансгранична престъпност, конкретно свързана с контрабанда на мигранти, трафик на акцизни стоки и измами с документи, но също и откраднати автомобили, наркотици и контрабанда на фалшифицирани стоки. Действията бяха ръководени от България и Литва. Общата цел бе разбиването на престъпни мрежи на трансграничната престъпност чрез съвместни действия на граничната и криминалната полиция и митническите органи.

Фронтекс разпредели служители на европейските екипи за гранична охрана на определени гранични контролно-пропускателни пунктове на външните сухопътни граници на ЕС заедно с митническите власти от няколко държави-членки, както и експерти от Европол и Интерпол. В екипите на Фронтекс участваха експерти по крадени превозни средства и документи и служители за наблюдение на границите. Европол подкрепи действията с аналитичен опит и достъп до свързани бази данни.

Сред целите на „Деня на съвместния действия Дунав 3“ бе подобряване използването на разузнавателните данни в операциите и засилване на сътрудничеството между държавите-членки в борбата с трансграничната престъпност, особено в областта на контрабандата на мигранти, незаконния трафик на акцизни стоки и измамите с документи.

Валентин Радев: Провалът на вота на недоверие беше предизвестен

Резултатът от вота на недоверие беше очакван, тъй като това е въпрос на числа, но това, което беше неочакваното е, че не успяхме да сти...

Създаденият в София координационен център подпомагаше обмена на информация между участниците в съвместните действия.

Операцията беше координирана под егидата на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминалните заплахи (EMPACT) в рамките на цикъла на политиката на ЕС за борба с организираната и тежката международна престъпност. Тя обединява полицейските и правоприлагащите органи на държавите-членки на ЕС, европейските агенции и международните организации, които заедно работят за укрепване на границите на Европа и вътрешната сигурност.

В операцията участваха България, Хърватия, Унгария, Румъния, Естония, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Словакия, Словения, Австрия и Швеция, както и Бивша югославска република Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора.

През пролетта на 2017 г. ЕС прие следващия си четиригодишен план за борба срещу тежката и организираната престъпност. Този план, познат като политически цикъл на ЕС, ще продължи до 2021 г.

След дъждовете - обстановката се нормализира, няма бедстващи хора

Екипите на пожарната служба са се отзовали на 146 сигнала за наводнени дворове, подлези, улици, приземни етажи на частни и обществени с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com