Надежда Йорданова: Ще изпратим в Дубай максимално бързо документите за разпит на Божков

3086
Надежда Йорданова: Ще изпратим в Дубай максимално бързо документите за разпит на Божков
Снимка: БГНЕС

Ако българското Министерство на правосъдието получи документи с искане за разпит на Васил Божков, то те ще бъдат изпратени в Обединените арабски емирства (ОАЕ) само за няколко дни, каза пред журналисти правосъдният министър Надежда Йорданова. Конкретен срок за отговор обаче не може да бъде посочен.

България вече има опит в комуникация с Обединените арабски емирства (ОАЕ) по т.нар. процедура за взаимност, обясни министърът.

Прокуратурата изпраща молба до Арабските емирства, за да разпита Васил Божков

Във връзка с необходимостта да бъдат валидно извършени опорочените действия по разследването, предприети от разследващ орган към ГДНП, ...

Междувременно СГП е изготвила днес предложение до Върховна касационна прокуратура, отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до ОАЕ за разпит с видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност. Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства.

От прокуратурата допълват, че в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели. Работата по делото продължава чрез извършването на активни процесуални действия.

Припомняме, че вчера бизнесменът Васил Божков даде онлайн пресконференция, на която отново разказа как е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов и каква е връзката със случая на ексминистъра на финансите Владислав Горанов и дългогодишната пиарка на Борисов Севделина Арнаудова.

Той заяви, че е готов да бъде разпитан - както онлайн, така и като се върне в България и посочи, че ще предостави всичко, с което разполага. "Аз искам тази работа да се свърши добре", заяви той. И допълни, че европейската прокуратура го е потърсила и го е разпитала. "Не са ме търсили въобще - нито в ВКП, нито от специализираната прокуратура, нито от градската прокуратура", посочи бизнесменът.

Спецпрокуратурата получи материалите за Божков

В Специализирана прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, как...

Днес министър Йорданова коментира пред медиите и приетите вчера правила за процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. По думите й Висшият съдебен съвет (ВСС) си отвори вратата да не разглежда по същество всички обстоятелства, които са включени в предложението й.

Това е пореден опит да не бъдат разгледани всички детайли, смята правосъдният министър.

Добрият край е, когато законът е приложен точно и обективно, каза Йорданова. Тя допълни, че Министерството на правосъдието проучва всички твърдения, налични във ведомството, не само за главния прокурор, но и за други лица.

Още: Васил Божков: Готов съм да се върна. Не се крия, европейската прокуратура ме намери и разпита

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com