Надежда Йорданова очаква саботаж от ВСС за предсрочното освобождаване на Иван Гешев

5053
Надежда Йорданова очаква саботаж от ВСС за предсрочното освобождаване на Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Необходима е реформа в прокуратурата, за да може всеки един случай да се разследва ефективно, всестранно и бързо. Развитието на събитията не бих нарекла нито война, нито нападение. Това не е нападение, а търсене на отговорност и се нарича правова държава.

Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред БНТ. 

ВСС отхвърли половината случаи, за които се иска освобождаването на Гешев

Пленумът на Висшият съдебен съвет (ВСС) на практика изключи почти половината от основанията, с които министърът на правосъдието Надежда...

Тя очаква на 4 април ВСС да се произнесе по допустимостта на направеното предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Пленумът на ВСС ще направи всичко възможно да си намери оправдание, за да не гледа част от основните обстоятелства, направени в предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор, внесено от правосъдния министър, смята Йорданова. 

Правосъдният министър изтъкна, че е много притеснително главният прокурор да нарича влязла в сила присъди срещу България като "нищо". Надежда Йорданова е убедена, че ще срещна подкрепа от парламентарно представените сили за извършване на съдебната реформа. Тя вярва, че всеки един от магистратите ще си довърши делата, които гледа въпреки закриването на специализираните съд и прокуратура

Йорданова разбира притесненията на магистратите, които засяга законопроекта на Закона за съдебната власт. Всички те трябва да бъдат спокойни, че всички ще могат да продължат своя професионален път и развитието на тяхната кариера, увери правосъдният министър. Тя е сигурна, че след като бъде приет законът и като видят как се прилага, страховете на магистратите, щели да бъдат успокоени. 

За реформата в КПКОНПИ, Йорданова уточни, че все още е на етап подготовка на законодателни изменения. Подготвя се, трябваше да бъде по-рано в пленарната зала на Народното събрание и КПКОНПИ трябва да се раздели на две, настоя тя. Надежда Йорданова не е водила персонални обсъждания кой ще застане начело на двете нови комисии, които предстоят да се създадат. 

Надежда Йорданова е участвала в публичен дебат с главния прокурор в повече от година. Проведените към настоящия момент са в законовите процедури. Тя очаква следващият главен прокурор да бъде професионалист, с нравствени качества, да защитава правата и свободните на гражданите, но и да има гръбнак. 

Йорданова към Гешев: Няма война с прокуратурата, има правова държава

Правосъдният министър Надежда Йорданова отхвърли твърденията ,че води война с главния прокурор Иван Гешев. Тя каза това преди началото ...

По думите ѝ, за да има справедливост, е важно да се спази процесуалният ред. Министерство на правосъдието неведнъж е съдействало на прокуратурата. Това, което трябва да се направи е орган на съдебната власт да направи искане до Министерство на правосъдието за това какви действия трябва да бъдат извършени в Обединените арабски емирства за това дали да се разпита определено лица, обясни Йорданова във връзка с избягалия бизнесмен в Дубай - Васил Божков

Тя уточни, че лице с повдигнато обвинение може да бъде разпитано с видеоконферентна връзка. Тогава, когато се реши дали да се ползва или не процесуалният способ, нека когато се вземе решението, да бъде обяснено дали това ще попречи на разкриването на обективната истина или не, каза правосъдният министър. 

Тя отбеляза, че европейските прокурори работят в две групи случаи: когато деянието има опасение, че е престъпление с европейски фондове и с ДДС измама, която има трансграничен ефект. 

Никой не е над закона е едно от основните вярвания на Надежда Йорданова. Тя няма да спре да вярва в това, а това, което е разликата е, че правителството с действия и мерки гарантира, че никой няма да е над закона.

На нея не ѝ е известно да е повдигнато досъдебно производство за престъпление по служба срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. 

Заяжда ли се прокуратурата с правосъдния министър заради дело, което вече е прекратено? (ВИДЕО)

Това, което получавам като информация, е, че въпросното дело, заради което прокуратурата сезира Главния инспекторат на Министерския съв...

Още: Надежда Йорданова: Законът трябва да се прилага еднакво за всички

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика