Николай Хаджигенов: Борисов трябваше да бъде задържан още като кмет на София (ВИДЕО)

25891
Николай Хаджигенов: Борисов трябваше да бъде задържан още като кмет на София (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Задържането на Бойко Борисов не е причина за всенародни празненства – евентуална осъдителна присъда може и да е. Арестът е просто един ход в законова процедура. Това заяви в Студио Actualno адвокат Николай Хаджигенов, който беше народен представител в 45-тия и 46-тия парламент.

Хаджигенов е сигурен, че посещението на европейския главен прокурор в България не е политика. Тя е тук заради конкретика, вярва бившият депутат. Ако случаят е под надзора на Европейската прокуратура, това е чудесно, добави той.

"Той трябваше да бъде задържан още като кмет на София, заключен в килия и ключът от нея да бъде хвърлен", категоричен беше адвокат Хаджигенов.

Що се отнася до законността и механизма на процедурата при този "извънреден" арест (по т.нар. неотложност), адвокат Хаджигенов коментира, че е хубаво говорещите поне да имат представа за какво говорят. Той обясни, че този вид арест е практика от около десетилетие и е въведена чрез Наказателно-процесуалния кодекс. Всичко извършено в рамките на арестите като процесуални действия (включително събиране на доказателства) се валидира от съда – ако той прецени, тогава всички действия и всичко направено са законни. Ако съдът прецени, може да отпаднат някои събрани доказателства и данни.

Дали задържането на Борисов, а и на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова е законно, ще го реши Административният съд, посочи юристът.

Защо се прибягна до такъв тип арест? Прави се, ако има опасения, че арестуваният може да се укрие или да укрие доказателства, или обществената тежест на извършеното деяние е много голяма. Не забравяйте, че Борисов практически ни управлява 15 години (бел. ред. - адвокат Хаджигенов има предвид и времето, в което Борисов беше кмет на София, а преди това той беше и главен секретар на МВР), има милиарди и е лидер на втората най-голяма партия в парламента, каза още Хаджигенов.

Адвокатът на Бойко Борисов (Менко Менков) още не знае какво има по делото – ще разбере, като го вкарат в Следствието, нормално е, добави ексдепутатът. Хаджигенов счита и, че е укоримо, че вътрешният министър Бойко Рашков е избрал подход, при който няма почти никаква информация за обществото.

Адвокат Менков: Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще прекара нощта в ареста (ОБЗОР)

"Писъците на ГЕРБ и късането на ризи са умилителни, защото те живеят с идеята, че са недосегаеми. Те бяха недосегаеми. Бяха" - какво каза адвокат Хаджигенов относно оплакванията за политическа репресия от страна на ГЕРБ, научете във ВИДЕОТО:

Арестът на Бойко Борисов: Какво следва?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com