Ново сериозно обезщетение заради знаков случай с участието на Петьо Еврото

2824
Ново сериозно обезщетение заради знаков случай с участието на Петьо Еврото
Снимка: iStock/Guliver

Финансистът Тенчо Попов окончателно осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 25 000 лева за незаконното обвинение за подкуп по делото, по което той беше съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС).

Окончателната присъда означава, че обезщетението за Попов е понижено с 40 000 лева, твърди "Лекс".

Прокуратурата се мъчи да "спаси" делото за подкуп срещу Николай Цонев

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа в съдебна зала днес, 25 април, делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Пе...

Преди две години Попов се обърна към съда, като поиска прокуратурата да му плати 60 000 лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). На първа инстанция беше отсъдено, че справедливото обезщетение за Попов е 40 000 лева. Още през 2016 г. той и съпругата му Антония осъдиха обаче държавата и в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения – 10 000 евро за него и 4000 евро за нея. Това беше и причината присъденото от първата инстанция в България обезщетение да стане 40 000 лева - 10 000 евро по-малко заради даденото от ЕСПЧ.

След това апелативният съд прие, че обезщетенията от съда в Страсбург са за други вреди и не трябва да бъдат приспадани от тези в делото по ЗОДОВ и осъди прокуратурата да плати на Попов 40 000 лева. В решението се посочваше, че ЕСПЧ е осъдил държавата заради унизителното отношение при задържането на финансиста, за нарушения на презумпцията за невиновност чрез изказвания на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев, на бившия премиер Бойко Борисов и на екминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и за нарушения на правото на неприкосновеност на личния живот.

След жалба на прокуратурата делото стигна до ВКС, който допусна разглеждането му по оплакванията за справедливия размер на обезщетението. За да намалят обезщетението на Попов, върховните съдии Зоя Атанасова (председател на състава), Димитър Димитров и Владимир Йорданов (докладчик) приемат, че не са настъпили значителни вредни последици за здравето му и за професионалната му кариера заради воденото дело за подкуп. Върховните съдии се съгласяват и с довода на прокуратурата, че апелативната инстанция не е взела предвид, че делото за подкуп, въпреки че е било сложно, е приключило за 5 години на три инстанции и този срок е разумен. Така ВКС стига до извод, че справедливото обезщетение на Попов за моралните вреди от незаконното обвинение е 25 000 лева.

Скандалният процес за подкупа приключи преди 7 години със заключение на ВКС, че случаят е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров (известен с прякора Петьо Еврото). На 1 април 2010 г. Тенчо Попов беше брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите заснеха ареста, който беше разпространен и в медиите. На кадрите се виждаше как Попов е проснат по очи на земята, а освен с репликата, на прокурора Роман Василев, че Николай Цонев е "абсолютен престъпник", случаят се запомни и с други думи на Василев: "Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство".

Николай Цонев невинен по делото за подкуп според СГС

Софийски градски съд оправда Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов по делото за подкуп. На заседанието по делото на 24 октомври ...

Още преди 4 години Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение, а само преди 4 месеца приключи окончателно и делото, което съдия Сантиров заведе срещу държавното обвинение. По него прокуратурата беше осъдена да му плати обезщетение от 250 000 лева за моралните вреди и още над 30 000 лева за имуществени вреди от воденото дело, като прокуратурата дължи и лихви от началото на 2015 г., когато процесът приключи окончателно.

ОЩЕ: България бе осъдена в Страсбург заради Цветанов за седми път

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com