Обжалванията срещу поръчката за варненските електробуси, изпратена на Кьовеши, се провалиха

12713
Обжалванията срещу поръчката за варненските електробуси, изпратена на Кьовеши, се провалиха
Снимка: БГНЕС

"Градски транспорт" ЕАД – Варна спечели всички дела у нас по изпратената на европейския прокурор Лаура Кьовеши обществена поръчка за 60 електрически автобуса и зарядни станции за тях. Разделена на две обособени позиции, тя бе обжалвана неуспешно по тях първо пред Комисията за защита на конкуренцията, после и пред Върховния административен съд, като решенията са окончателни. По едната даже вече е подписан договор.

Припомняме, че процедурата бе изпратена към Кьовеши още преди да е финализирана, което е прецедент за България - досега поръчка не е влизала в прокуратурата в хода на възлагането ѝ.
Първо я провери Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

КПКОНПИ видя корупция за тролеи и електробуси във Враца

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) проверява Община Враца и общинското...

На 18 ноември служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ изискаха документи и снеха обяснения от длъжностни лица в община Варна за въпросната поръчка, като посочената сума бе 88 млн. лева. На практика това е общата стойност на проекта – с всички допустими разходи в него, а самата поръчка, за която се твърди, че е опорочена, е с прогнозна стойност 81,6 млн. лв. с ДДС.   Снети бяха, както се сочи в информацията от КПКОНПИ, обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител, от кмета на общината Иван Портних и двама от заместниците му, от управителите на отстранените фирми, от изпълнителния директор на „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

„Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях“, пишеше в съобщението на Антикорупционната комисия.

На практика обаче информацията от КПКОНПИ не беше напълно коректна, защото поръчката е разделена на две обособени позиции, а допуснатите, в случая и класираните на първо място кандидати са двама, не един. Ако пък е един, то от съобщението на Комисията не става ясно коя от двете обособени позиции е опорочена.

„Вчера в Специализираната прокуратура са пристигнали папка с материали, в която се съдържат евентуално данни за осъществени корупционни престъпления от лице, което заема висша държавна служба в община Варна, като към настоящия момент наблюдаващият прокурор е взел всички мерки, за да бъде изпратено образуваното вече дело по 282 на европейската прокуратура, за да може да извърши суверенна преценка дали да упражни правомощието си по изземване на делото“, заяви пред медиите в началото на декември говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Попитан дали е визиран кметът Иван Портних, той отказа да даде повече информация с мотив, че делото е от компетенцията на друга прокуратура и няма тяхното разрешение за това. Допълни е образувано досъдебно производство, възложено на следовател при следствен отдел на специализираната прокуратура.

Експо 2020 в Дубай се превръща в скандал от ранга на този на АМ "Хемус"

Нови данни и подробности относно българското участие на "Ескпо 2020" в Дубай извади вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Ни...

Припомняме, че първата обособена позиция бе спечелена от  консорциум „Еко Транспорт Варна“ (между „Чайна Моторс Лтд“ и „Еко Бранд“ ЕООД) с оферта от 36 952 360 лв. без ДДС.  Тя бе обжалвана от „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД, свързана с Гриша Ганчев. Жалбата ѝ в КЗК е оставена без уважение на 28-ми октомври, а ВАС през декември потвърди решението ѝ. На 21-ви януари т. г. „Градски транспорт“ ЕАД подписа договор с консорциум „Еко Транспорт Варна“.  

„Чайна Моторс Лтд“ е израелска фирма, със седалище в гр. Рош ХаАин. В поръчката тя се представлява от вицепрезидента ѝ Рой Томер. „Еко Бранд“ е регистрирана в София. От края на 2019-та тя е собственост на 46-годишната Ина Маринова Радославова – кандидат на ВМРО в априлските избори на 10-то, неизбираемо място. Фирмите, според Регистър Булстат, са с равни дялове в консорциума.

Ангажиментът му е да достави 40 електрически автобуси с марката „Жонг Тонг: ZhongTong“ на китайския производител „Жонг Тонг Бъс Холдинг Ко, Лтд“, заедно със зарядни станции за тях.

Втората позиция е за доставка на 20 нови електрически автобуси, тип „съчленени“ и зарядни станции към тях. Спечелена е от  консорциум „Джи Ди Ей“ с оферта за 28 751 500 лв без ДДС. Обединението е между фирмите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ (с 90% дял) и „Сямън Голдън Драгън Бус Ко Лтд“ – Китай (с 10%). Заради същата китайска компания са отстранени три консорциума, тъй тя пряко или косвено участва в тях, а това е нарушение на закона.

Изборът на изпълнител е обжалван от „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД и от консорциум „Екселор –Алфа“ (с участници "Екселор Холдинг Груп" ЕООД и "Джангсу алфа бус ко" ЛТД - Китай). Жалбата им в КЗК е оставена без уважение на 28-ми октомври. ВАС потвърждава на 21-ви януари тази година, че решението на КЗК е правилно. Така, че предстои да се подпише и вторият договор.

Остроумия по темата има ли калинка начело на Агенцията по обществените поръчки

Откъде идва опитът в обществените поръчки на новия ръководител на Агенцията по обществените поръчки Георги Николов? Отговаря ли на изис...

Причината да се изпратят материалите на европейската прокуратура са данни за корупция в хода на възлагането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com