Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство

1582
Общинар от "Атака" влиза в затвора за 5 години заради лихварство
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата постигна рядък успех и вкара в затвора за 5 години бившия общински съветник в Силистра от "Атака" Живко Димов заради лихварство.

Той бе арестуван през април 2011 година, докато все още беше член на местния парламент.

Сидеров: Да обидиш главата на църквата, значи да обидиш Бог

"Да обидиш главата на църквата, значи да обидиш Бог. Преглъщал съм много обиди по мой адрес, махал съм с ръка в името на някакъв път и ...

Живко Димов, известен в Силистра като Жабата, е осъден на три инстанции, защото в периода 1998 – 2009 г. е развивал незаконна лихварска дейност, а като обезпечение е карал хората да ипотекират недвижими имоти, издавал е записи на заповеди и е приемал вещи като залог. Властите са успели да докажат приходи от 106 496 лв. от тази незаконна дейност, които Димов ще трябва да плати обратно на държавата. Отделно той дължи и глоба от 5000 лв.

Адвокатите на осъдения бяха поискали от ВКС да отмени присъдата или да я намали, позовавайки се на множество смекчаващи вината обстоятелства. Върховните съдии обаче отказват, защото присъдата от 5 години затвор е минималното наказание за това престъпление.

"Няма основание (за намаляване на присъдата) независимо от изтъкнатите в жалбата на защитника доводи за семейно положение и за това, че деецът бил земеделски производител, трудово ангажиран в "Нерон" ЕООД и Общинския съвет на Силистра. Обратното, именно предвид цитираните качества на дееца, с оглед на които той трябва да е блестящ пример за гражданско съзнание за семейството си и за своите съграждани, при отмерения минимален размер на наказанието "лишаване от свобода" всякакво по-нататъшно намаляване би било проява на неоправдано снизхождение", се казва в присъдата на ВКС.

Според ВКС подсъдимият не е имал никакво колебание да злоупотребява с липсата на правна грамотност на пострадалите лица, когато те са били притиснати от тежки житейски несгоди и не са имали възможност да бъдат достатъчно енергични и да се посъветват професионално, за да се противопоставят на престъпното му поведение.

Сидеров иска държавата да има "златна акция" в ЧЕЗ

Поддържам тезата, че държавата трябва да присъства в ЕРП-тата, не само в ЧЕЗ, да има блокираща квота от 34%, т.нар. златна акция. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com