X
 
 

Обвиниха ключови фигури от АПИ за катастрофата край Своге

1656 13
photo of Обвиниха ключови фигури от АПИ за катастрофата край Своге
Снимка: Actualno.com
Прокуратурата обвини ключови лица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), както и изпълнителния директор на "Трейс", за тежкия пътен инцидент на 25 август 2018 г. край град Своге, при който загинаха 20 души.

Като обвиняеми са привлечени двама бивши членове на Управителния съвет на АПИ - Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Те са с повдигнато обвинение за престъпление по служба. Петима други се обвиняват в престъпление по транспорта, извършено при независимо съпричиняване, заедно с водача на автобуса, за смъртта на 20 пътници и причинените средни телесни повреди на 8 души, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, Глосов е трябвало да свика извънредно заседание на УС на АПИ, за да се разгледа информацията за състоянието на пътя при Своге, за който е имало полицейски протоколи и да предприеме действия по усвояване на предоставената банкова гаранция в полза на АПИ от страна на строителя "Трейс". По думите на Арнаудова, гаранцията е била валидна и е била около 2 млн. евро. Но вместо да се случи това, Глосов е изпратил писмо до "Трейс" с молба да отстранят констатираните нередности. От страна на "Трейс" има реакция – компанията се позовава на изготвени документи с невярно съдържание. Фирмата е твърдяла през цялото време, че е са изпълнени асфалтови работи, съгласно проекта, предварително одобрени от надзора. Арнаудова добави, че Дончо Атанасов е трябвало, след като АПИ е получавала продължаващи сигнали за лошото състояние на пътя, да предприеме действия за финансиране на ремонт. Заключението на прокуратурата е, че Глосов и Атанасов са целели "Трейс" да усвои банковата гаранция, а Арнаудова каза и, че шефовете на АПИ пазели "финансовата стабилност" на строителната компания.

Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че прокуратурата ще разследва тежката автобусна катастрофа край Своге в три направления - действията на водача на автобуса, задълженията на транспортната фирма превозвач, и състоянието на пътя.

Заради трагедията с постовете си се разделиха и трима министри, а твърдения в социалните мрежи, подкрепени с документи, хвърлиха сянка дали премиерът Бойко Борисов е знаел за състоянието на фаталния участък.

Детайли по обвинението

На 26.08.2018 г. Окръжна прокуратура в София привлече като обвиняем Григор Григоров, водач на автобуса, за това, че на 25.08.2018 г. в град Своге, София област, на път 2-16, при управление на автобус МАН, с посока на движение Своге – София, е нарушил правилата за движение по пътищата. На обвиняемия е наложена забрана да напуска пределите на страната и му е отнето свидетелството за правоуправление на МПС.

На 31.08.2018 г. следователи иззеха 9 броя образци за сравнително изследване от пътния участък (проби от настилката), които са предоставени на вещите лица, за изготвяне на експертиза за показателите на асфалтовата смес и отговарят ли те на утвърдената рецепта за асфалтова смес за износващ пласт на покритието на пътя и на нормативно установените стандарти.

В хода на разследването на Окръжна прокуратура – София са били събрани доказателства за извършени престъпления по служба от длъжностни лица от АПИ.

По двете дела са извършени общо 10 огледа на местопроизшествие, разпитани са 155 свидетели, назначени са общо 46 експертизи. Изготвени са мащабна скица на местопроизшествието и множество динамични скици с местата на ударите и крайните положения на участващите в ПТП-то превозни средства.

От събраните по делото доказателства е изяснено, че при движението си в зоната на десен завой, по двупосочно платно за движение, състоящо се от две пътни ленти, при мокра асфалтова настилка, автобусът МАН е навлязъл в лентата за насрещно движещи се автомобили и се е ударил с товарни автомобили "Нисан Примера" (първи удар) и "Ситроен Берлинго" (втори удар). След втория удар автобусът напуснал платното за движение от дясната му страна, ударил се в еластичната ограда, преминал през нея и навлязъл в страничния скат. При спускането си по него автобусът се преобърнал и се установил на дясната си страна върху равнинен терен.

Скоростта на автобуса към момента на навлизане в завоя е около 53,5 км./час, а с тази скорост шофьорът на автобуса не е имал техническа възможност при наличното състояние на мократа асфалтова настилка да премине през пътния участък на завоя без да навлезе в насрещната пътна лента. Такава техническа възможност шофьорът на автобуса е имал, ако е спазил максимално допустимата скорост от 40 км./час. Поради това прокуратурата продължава да поддържа обвинението си срещу шофьора Григоров за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат на което е причинил по непредпазливост смъртта на 20 лица и телесни повреди на 8 пострадали, което представлява основната причина за настъпване на пътния инцидент.

От събраните доказателства е установена и техническа причина за възникването на ПТП и това е значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. В резултат на нормативно несъответстващата структура на пътната настилка, коефициентът на сцепление е бил силно занижен, което е в причинно-следствена връзка с възникването на ПТП. Грапавостта на пътното покритие по показател дълбочина е оценена като незадоволителна. Съпротивлението на хлъзгане на пътната настилка е по-малко от минимално допустимото.

В строителната документация за изпълнение на СМР на ЛОТ 17 от проект „Транзитни пътища V“, са заложени изисквания относно вида и качеството на вложения материал. Изискването е било в асфалтовата смес да има едър трошен камък, с коефициент на полируемост не по-малко от 50. От заключението на експертизата личи, че в асфалтовата смес е вложен не трошен камък, а трошен варовик, а коефициентът на ускорено полиране е 28. Липсата на едър скален материал води до това да не се създаде добър скелет на асфалтовия пласт и податливост за образуване на коловози и недобро сцепление между гумите на автомобила и пътната настилка. Това състояние на участъка от пътя в района на местопроизшествието се явява в причинно – следствена връзка с настъпилия тежък резултат.

Установено е, че пътят в района на произшествието, предвид интензивността на натоварването му, съгласно утвърдените правила и изисквания, е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане. Установено е също, че в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда. От събраните доказателства се установява, че монтираната в участъка на произшествието еластична предпазна ограда не би могла да задържи пътно превозно средство - автобус върху пътната настилка. Съобразявайки събраните доказателства за действията, които са били извършени от 5 различни длъжностни лица, ангажирани с ремонта на този участък от пътя, както и създадените от тях документи, удостоверяващи точното и качествено изпълнение на дейностите по ремонта и вида и качеството на вложените материали, Окръжна прокуратура – София ангажира наказателната отговорност и на следните лица, служители по транспорта:

- Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на „Трейс София“ ЕАД- изпълнител по Проект „България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, път II – 16, „Своге - Нови Искър“ Участък 3 от км 50+790.53 до км 81 + 778.84;

Твърдение: Борисов е бил уведомен за състоянието на пътя-убиец при Своге

Бойко Борисов е бил уведомен за състоянието на пътя край Своге, където миналата година загинаха 20 души след тежка автобусна катастрофа...

- С. Трифонов - Началник Асфалтова база „Костинброд“, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно Трудов договор № 337/13.05.2013г., сключен с „Трейс – София“ ЕАД;

- И. Иванов - технически ръководител, на който по надлежния ред е възложена дейност по ремонта на пътищата, съгласно трудов договор № 337/13.05.2013г. сключен с „Трейс – София“ ЕАД;

- М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, на който по надлежния ред е възложена дейност по строителен надзор при ремонт на пътя, съгласно Трудов договор № 8/03.04.2012 г.;

- Стела Попниколова - Директор на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. Попниколова е съпруга на бившия служебен регионален министър Спас Попниколов.

На 18.04.2019 г. се предявяват постановленията за привличане на 4 длъжностни лица – Б. Иванов, С. Трифонов, И. Иванов и М. Томова. На 22.04.2019 г. предстои привличането на още едно длъжностно лице от Агенция пътна инфраструктура - М.Т.

Експерти: Мантинелата край Своге е с развиващи се на ръка болтове

От мантинела, прикрепяна със свински опашки, до подновено съоръжение, закрепено с развиващи се лесно с ръка болтове - това е промяната ...

Наказателната отговорност на петте длъжностни лица е ангажирана за това, че чрез свои действия и бездействия, при условията на независимо съпричиняване са причинили по непредпазливост, заедно с водача на автобуса Григоров, смъртта на 20 пътници и средни телесни повреди на 8 пострадали.

Доказателствата, събрани от СГП, са обосновали повдигане на обвинения и на Дончо Атанасов и Светослав Глосов, за това, че в качеството си на членове на Управителния съвет на АПИ, отговарящи за дейността на Дирекция „Управление на стратегически инфраструктурни проекти“ и дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ не са изпълнили служебните си задължения, регламентирани в Закона за пътищата и в Правилата за работата на УС на АПИ, с цел да набавят за ДДЗД „Трейс Своге“ облага и от това са настъпили значителни вредни последици. Те са привлечени като обвиняеми на 17.04.2019 г.

Облагата за ДДЗД „Трейс Своге“ се изразява в неизвършването за сметка на дружеството на ремонт за отстраняване на констатираните дефекти. От това са настъпили значителни вредни последици за водачите на МПС, ползващи участък 3 от път ІІ-16 „Своге – Нови Искър“ и това е поставянето им в опасност от реализиране на ПТП, изразяваща се в по-дълъг спирачен път и загуба на стабилност на МПС при маневра, вследствие на намаленото съпротивление на хлъзгане на посочения участък.

Дончо Атанасов и Светослав Глосов са с мерки за неотклонение парична гаранция в размер на 10 000 лева, Бисер Иванов – гаранция в размер на 15 000 лева, а на останалите обвиняеми гаранцията е в размер на по 2 000 лева.

Знаел ли е премиерът Борисов?

АПИ: Новите ограничителни системи на пътя Своге - София са от най-висок клас

По повод неверни, технически необосновани и некомпетентни твърдения от представители на неправителствената организация Институт по пътн...

Междувременно в социалните мрежи се появиха твърдения от гражданско движение "Боец", че премиерът Бойко Борисов е бил уведомен за състоянието на пътя край Своге.

Във Facebook поста си от "Боец" твърдят следното - че Борисов половин година по-рано е бил уведомен, че що се отнася до пътя при Своге, има "износен (хлъзгав) асфалт, лош вираж на завоя и некачествена мантинела. Приложено е и предписание - "цялостна подмяна на асфалта", както и срок за изпълнение - "незабавен".

Припомняме, че заради тежки пътен инцидент със своите постове се разделиха трима министри - Валентин Радев (Вътрешно министерство), Николай Нанков (Регионално министерство) и Ивайло Московски (Транспортно министерство).  

Разследванията по двете дела продължават, уточняват още от прокуратурата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

13 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Симеон 13 Симеон преди 1 месец Профил на трол?
  Ама разбира се, че някой друг ще е виновен! Няма как иначе!....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нещо по глупави не можахте ли да измислите? Как така фирмата ще е виновна?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Гого 11 Гого преди 1 месец Профил на трол?
  Смешна работа! Минала една година и изведнъж фирмата ви е виновна...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Сара 10 Сара преди 1 месец Профил на трол?
  Не мисля, че това е адекватно решение и обвинение...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  То ако беше така всеки ден щяха да стават по 1000 катастрофи, я се осъзнайте малко...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  ХАХА и как така чак след една година го установявате това ми е много интересно?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кво пак обвионявате ГЕРБ? Много сте смепни наистина, истнски тролове!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Заради невниманието на един се обвинява друг... Без думи съм!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  То все някой трябва да ви е виновен бе! Един път никой не поеме отговорност!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И каква е логиката тук да се съди фирмата ако може да попитам?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Св. пророк Амос

Роден в палестинския град Текоа и пастир по занятие, Амос бил повикан от Бога на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и израилския...

missing image
2-те зодии, от които жените трябва да се пазят

Не се доверявайте бързо на хората, не и преди да сте ги преценили добре. Няма как да разбереш какъв е човекът срещу теб, ако не му дадеш малко време,...