Окръжният съд решава дали да отстрани от поста Райна Петрова

12855
Окръжният съд решава дали да отстрани от поста Райна Петрова
Снимка: БГНЕС

На 14 юли Пловдивският окръжен съд ще се разгледа искането на Окръжна прокуратура - Пловдив за отстраняване от длъжност на Райна Петрова, кмет на район "Централен", съобщи БГНЕС.

Срещу Петрова са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление, извършено във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на район Централен в Община – Пловдив. След задържане за 24 часа, на 10 юли Райна Петрова бе освободена срещу парична гаранция от 5 000 лева.

Кметът на район Централен от 2007 г. досега в екипа на Иван Тотев и председател на секция "Образование" в местната структура на ГЕРБ, Райна Петрова бе уличена миналата седмица в две сериозни престъпления, за които, ако доказателствата издържат в съда, законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 8 години и лишаване от право да се заемат обществени постове.

Първото обвинение е за длъжностно престъпление, извършвано в периода от май 2012 до март 2014 година и е свързано с доставка на хранителни продукти за детските градини в района. С една и съща фирма са сключени няколко договора на стойност над 1 350 000 лв. Цените, на които са доставяни продуктите, са силно завишени, а качеството им в голямата си част е било лошо. Многобройни сигнали са получавани от директори на детски градини, че за храна на децата фирмата е доставяла гранясала риба и храни с изтекъл срок на годност, които те не са употребявали, защото основателно са се притеснявали за здравето на децата. Само заради тяхната съвест децата не са били тровени, отчита прокуратурата и приема, че здравето на децата е било подложено на риск. За сметка на лошото качество, продуктите са били изключително скъпи. Килограм грозде е бил калкулиран за 7.50 лв. от тази фирма.

Второто обвинение е за търговия с влияние. Въпреки доказано лошата репутация на фирмата, Райна Петрова е упражнила натиск над свои служители, за да извършат пряко договаряне пак с нея. Този договор възлиза на 376 000 лв. Като награда, Райна Петрова получава от фирмата туристически ваучери на стойност около 10 000 лв. и заедно с дъщеря си отива на екскурзия в Тайланд в края на миналата година.

Фирмата, която се е облагодетелствала толкова сериозно от кметуването на Райна Петрова, е "Надежда 2000", собственик на Надежда Минчева. Минчева бе задържана на 26 юни от ДАНС и срещу нея е повдигнато обвинение за данъчни престъпления. Съдружник на Надежда Минчева в друга една фирма - "Олимпия 2011" ООД от учредяването и през 2011 до 2013 години е дъщерята на Райна Петрова - Даниела Драганова. Тя напуска фирмата и прехвърля дяловете си на Надежда Минчева, но и в периода, в който е в нея, са печелени големите договори за доставка на храни за детските градини.

Още през 2009 година едната от фирмите на Минчева - "Надежда 2000", нашумя, след като от детска градина подадоха сигнал за червеи в мандарините на децата. Друг път медиите отразиха сигнал на майка на дете, която показа сандвич с позеленяло парче шунка и маргарин вместо масло. И в двата случая оплакванията останаха без последици. "Надежда 2000" зарежда детските градини още от времето на кмета Иван Чомаков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com