Освободени са шефовете на затворите в София, Бургас и Бойчиновци

19141
Освободени са шефовете на затворите в София, Бургас и Бойчиновци
Снимка: БГНЕС

Началниците на три затвора в страната – в София, Бургас и Бойчиновци, са освободени от постовете им.

На тяхно място министърът на правосъдието Христо Иванов вече е назначнил временно изпълняващи длъжността. Управлението на трите наказателни заведения е силно критикувано от Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа, чиито емисари периодично правят проверки на местата за лишаване от свобода в България.

Служителите в затворите излизат на национален протест

УС на Синдиката на служителите в затворите в България е взел официално решение за организиране и провеждане на национални протестни дей...

Началникът на затвора в Бургас Деян Костов е упражнил правото си на ранно пенсиониране. На негово място, като временно изпълняващ, е назначен Бранимир Мангъров.

До момента последният заема длъжността началник на сектор "Арести" в Областна служба "Изпълнение на наказанията" във Варна. Бранимир Мангъров беше изпълняващ длъжността началник на Бургаския затвор и в периода от 24 юни 2014 г. до 5 януари 2015 г., докато Деян Костов водеше дело срещу дисциплинарното си уволнение - от лятото на 2012 г., което беше отменено от съда през декември миналата година.

(Деян Костов бе начело на бургаския затвор повече от 10 години и бе принуден да си тръгне през лятото на 2012 г. Това стана след внезапна проверка в затвора, която бе последвана от разследване. Тогава се заговори, че му е предложено да се оттегли доброволно, но той е отказал. Разследването приключи с обвинителен акт за престъпление по служба. Обвинението е за превишаване на права при преместване на затворник от основния корпус на затвора в общежитие. Окръжният съд обаче оправда Костов, тъй като прецени, че няма нарушение в процедурата – бел ред.).

Досегашният началник на Софийския затвор Петър Кръстев е преназначен като началник на сектор в затворническото общежитие "Полигона" към затвора в Ловеч. Временно длъжността началник на затвора в София ще се изпълнява от Йолант Йорданов, който досега е заемал позицията на началник на сектор "Охрана и сигурност в арестите" при ГД "Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

Връщат 24-часовите смени на надзирателите в повечето затвори

Синдикатът на служителите в затворите получи отстъпки от управляващите за продължителността на смените в 80 на сто от местата за лишава...

Същевременно досегашният директор на поправителния дом в Бойчиновци Мими Цочева, срещу която в момента има висящо дисциплинарно производство, е преназначена като началник на областната служба "Изпълнение на наказанията" в Монтана. Независимо от преназначаването й, дисциплинираното производство срещу нея продължава. За временен началник на поправителния дом в Бойчиновци е определен Иво Йорданов, който до момента е началник на Областна служба "Изпълнение на наказанията" във Враца.

БГНЕС припомня, че в началото на февруари месец репортери от АФП бяха допуснати в сградата на единствения младежки затвор в България - поправителния дом в Бойчиновци и разказаха в репортаж за насилието, упражнявано от персонала там.

В репортажа си се отбеляза, че осем години след като България се присъедини към ЕС, като най-бедната страна-членка, тя все още се бори да реформира неефективната си и корумпирана съдебна система и да подобри мизерните условия в затворите. Но домът в Бойчиновци стана обект на критики, след като стана тема на два изобличаващи доклада, което провокира проверка от Министерството на правосъдието и разследване на прокуратурата. Според един от докладите, публикуван през декември от правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК), персоналът редовно е биел затворниците, включително с бухалки, дръжки на метли и други предмети.

Според втория доклад от Комисията за защита от изтезания към Съвета на Европа, публикуван в края на януари, друго обичайно наказание, прилагано "често" е поставянето в изолатор. То се е провеждало в "студени и занемарени килии с решетки, оборудвани с нисък дървен нар и необособени, мръсни и зловонни тоалетни", съобщава докладът на комисията, като нарича затвора "изключително занемарен и мръсен". Съоръжението се намира в изолиран селски район в северна България и се състои от стари казарми, построени преди Втората световна война в различен стадий на разруха. Затворниците, предимно на възраст между 14 и 18 години излежават присъди за кражби, нападения, дори и убийства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com