Осъдиха ни в Страсбург за Чората

19414
Осъдиха ни в Страсбург за Чората
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Решението на съда е публикувано на сайта на съда днес.

Този път решението на Съда в Страсбург е по скандалния случай от 2005 г., когато петима полицаи от Благоевград пребиха до смърт Ангел Димитров-Чората, предварително закопчан с белезници, съборен на земята, ритан и удрян до смърт. След продължителен процес у нас с променлив резултат, през юни 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.

В днешното си решение по делото "Димитров и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от ЕКПЧ – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ, пише "Правен свят".

Припомняме, че Ангел Димитров-Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За убийството му петимата полицай бяха осъдени на първата инстанция на 18 или 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. На 9 март 2011 година върховните магистрати заседаваха за втори път по това дело и на 9 юни петимата бяха оневинени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com