Почернен от взрива в Горни Лом баща счита, че досега няма виновни заради работата на прокуратурата

12168
Почернен от взрива в Горни Лом баща счита, че досега няма виновни заради работата на прокуратурата
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За 5 март отложиха делото за взрива в Горни Лом през 2014 година, при който загинаха 15 души. Това реши Софийският апелативен съд, който трябваше да заседава по случая днес (9 януари).

Причината за отлагането е, че са постъпили възражения от страна на защитата на подсъдимите, с които частните обвинители не са запознати. "Току-що получихме възраженията, които са в достатъчно голям обем и още не сме успели да се запознаем", коментира адвокатът на ищците – 7 пострадали, сред които Димитър Димитров, който е баща на 26-годишния Михаил, загинал при взрива, също семейство, в което децата са останали кръгли сираци, тъй като и двамата родители са били на смяна и са загинали при инцидента.

"Категорично сме срещу оправдателната присъда", заяви адвокат Александър Кашъмов. "Смятаме, че често в нашата страна се оказва, че няма виновни, но когато става въпрос за единствената за хилядолетната история на страната случка, при която цяла една смяна работници в един завод биват взривени, не може за това нещо никой да не носи отговорност", добави той.

"Това, което се е случило, е разнаредяване (утилизация) на противопехотни мини, което е било напълно забранено от българското законодателство и от законодателството на ЕС, поради което подсъдимите носят отговорност за това, което са разрешавали“, убеден е адв. Кашъмов. Той поясни, че разнаредяването или утилизацията означава разглобяване с цел да бъде ползван ползван по-нататък материала, който остава, което е забранено за противопехотните мини. "По принцип те подлежат на унищожаване, тъй като има Конвенция от Отава от края на 90-те години, по която българските мини са били унищожени още през 1999 г., по време на правителството на Иван Костов, но по неизвестни причини, както става ясно от това дело, българската частна фирма "Видекс" (завод "Миджур") са приели уж да унищожават гръцки мини, а всъщност са ги утилизирали, вместо да ги унищожават, което е напълно забранено от законодателството и виждаме какви са резултатите", добави адвокатът.

Делото за взрива с 15 убити в Горни Лом продължава - де факто с жалба срещу работата на прокуратурата

Днес, 9 януари, Софийският апелативен съд ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд-Видин на четиримата обвиняеми, привлечени...

Оказа се, че има и нередовно призовани, но съдът не прие това като основание за отлагане на делото, посочи още той. "Двама от частните обвинители били неправилно призовани. Те не са си получили призовките и затова не е имало как да се явят на заседанието днес", уточни Димитър Димитров.

Той сподели, за изминалите 5 години е навлезнал доста навътре в нещата и разбира защо се стигна след 5 години до този резултат да няма виновни: "Защото прокуратурата направи такъв обвинителен акт, че да не върши никаква работа". Димитров уточни, че "обвинението спрямо четиримата обвинени е съсредоточено върху материали до 2010 г., без да са обхванати материали след 2010 г.", а взривът е през 2014 г. Ето и неговото обяснение: "В 2011 г. в българското законодателство влизат изменения в Закона за експортния контрол. В този закон, в преходните и заключителни разпоредби, като релевантни актове към българското законодателство е посочена европейска директива, в която е казано, че се прилага общ мораториум върху трансфера на всички видове противопехотни мини в рамките на ЕС. В случая е пренебрегнато българското и европейското законодателство и затова прокуратурата насочва изцяло обвинението до 2010 г.".

Според Димитров редно е да се върне делото за доразследване и да се включат и хората, които носят конкретна вина, които са допуснали трансфера на тези мини в България в противоречие със законодателството.

"И юристите посочват – вредоносният ефект е 2014 г.", отбеляза той и добави, че се отваря вратичка за адвокатите на обвиняемите – "те ще кажат - виждате ли, те може да са в нарушение, но хората не са пострадали до 2010" и коментира, че действително е така – няма нищо, вредоносен ефект няма, престъпление няма, няма нищо. "Обвиняват ги за неща, които нямат нищо общо с това, което е правено. Нарочно ги обвиняват в кокошкарски неща", смята Димитров. "Обяснение от прокуратурата защо не са обхванати материали за периода между 2010 и 2014 не сме чули", добави още той.

България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом

България окончателно върна на Гърция 190 570 противопехотни мини от завода край село Горни Лом, където на 1 октомври 2014 г. при инциде...

"Зам.-министри и министър се подписват на едно от разрешенията, че разрешават 312 000 мини за участие в изложба - така пишело в разрешението за трансфер", посочи Петър Пенчев от асоциация "Анна Политковская" и коментира: "Човек да се кръсти с лявата ръка! За изложба отиват 5 – 6 екземпляра за дадено изделие, не 312 хиляди". Той добави, че протоколът бил подписан на крак. "Тук колективна отговорност вече не важи. Тук е углавна. Защото неприсъствено е подписан този протокол, но ги няма министрите и зам.-министри като обвиняеми, а са като свидетели", добави Пенчев.

"От 1997 г. е Конвенцията, пак 1997 г. Европейският съвет прави документ, който казва из цяла Европа трансферът на всички мини се забранява, а Директивата от 2009 г. вече конкретизира още повече за страните-членки на ЕС и потвърждава този документ за съвместно действие", подчерта Пенчев и коментира – "а нашите тук плуват в безкрайността".

Той посочи още, че Междуведомственият съвет през декември 2008 г. поискал от всички ведомства становища относно вноса на старо въоръжение. "14 ведомства, в това число и БАН и известният Делян Пеевски като зам.-министър на министерството за авариите, казват че това е недопустимо. Обаче най-добрата защита в наша полза, че мините не е трябвало да се внасят идва от тогавашния министър на отбраната Николай Цонев", заяви той.

"Това означава, че самият Министерски съвет още тогава са усетили, даже две от институциите казват – да виждате гражданския натиск след Челопечене – това е опасно, ще се създаде брожение", разказа още Пенчев. "Да, ама Междуведомственият съвет намираме, че обсъжда Конвенцията за забрана на противопехотните мини чак януари 2015 г. и след три месеца отнемат лиценза на фирмата "Видекс", че България е изложена пред международните институции“, продължи той. Пенчев изтъкна още, че "сертификатът за импорт се издава само на МНО, МВР и държавни фирми, а тук е издадено на частна фирма". Нарушенията са страшно много, категоричен е и той и недоумява защо прокуратурата е направила такъв обвинителен акт. "21 следователи са работили по събирането на документите, а ние с Димитров имаме повече - по Закона за достъп до обществена информация", заяви той.

Кои са четиримата обвиняеми за взрива и как се стигна до оневинителното решение на първа инстанция - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com