Поредно знаково дело - този път за поръчково убийство, е върнато на прокуратурата

3910
Поредно знаково дело - този път за поръчково убийство, е върнато на прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Делото за убийството на брокерката Станка Марангозова е върнато на прокуратурата от Военно-апелативният съд (ВоАпС), пише Lex.bg. По него основен обвиняем е офицерът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов.

Мотивите на съда - от обвинението не се разбира кога, къде и как е организирано убийството от четиримата подсъдими, а точно посочени са само датата и мястото, където Марангозова е убита.

По-добре беше, че мъжът мина през НСО с банкноти, отколкото с пистолет

По-добре беше, че мъжът мина през НСО с банкноти, отколкото с пистолет. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването...

Марангозова беше намерена мъртва с огнестрелна рана на 10 октомври, 2019 година, в столичния квартал "Младост". Тя е застреляна от моторист, който скрил пистолет със заглушител в букет с изкуствени бели рози. Според обвинението обвиненият за физическото убийство Петър Костов проследил жертвата до жилищен блок, спрял с мотоциклета до колата на жената, извадил букета и почукал на стъклото на предната лява врата. След като Марангозова свалила стъклото, той я прострелял три пъти в главата. По-късно моторът беше открит в езерото в Чепинци.

Прокуратурата твърдеше първоначално, че поръчката за убийството дошла от сина на Емилия Масларова - Иво Масларов, който имал неуредени финансови отношения с Марангозова и беше обявен за издирване. Борис Иванов пък беше задържан заедно с Костов и сочения за съучастник Венцислав, който след това реши да свидетелства срещу тях. Иванов беше задържан през май 2020 г. и остана в ареста и година по-късно излезе, но под домашен арест с електронна гривна. Сега той е поискал по-лека мярка за неотклонение, но и двете инстанции са отхвърлили молбата му, като приемат, че има обосновано предположение за участието му в убийството и може да извърши престъпление. От определението на съда става ясно още, че подсъдимият като физически убиец на Марангозова – Петър Костов, е в затвора от миналата година, когато е бил осъден на 4 години затвор.

Според разследващите подполковникът от НСО разпределял задачите между участниците в групата, обяснявал детайлите, освен това той приел поръчката за убийството. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване. Масларов пък предал бележка с имената на Марангозова, номер, марка и цвят на колата. Следенето на жената преди убийството продължило близо месец.

От определението на съда става ясно, че всъщност според обвинителния акт подсъдимият Венцислав Д. е решил да организира и да финансира убийството на Марангозова. Задачата възложил на приятеля си Масларов и обещал да осигури пари. Военните съдии обаче приемат, че в обвинителния акт не се казва как се е стигнало до решението и какво изобщо е направил Масларов, срещу когото пък делото се води задочно, тъй като се укрива. Той е обвинен, че е организирал и ръководил групата, но и за тези му деяния нямало никакво описание в обвинителния акт.

Оставиха в ареста служителя от НСО, обвинен за ръководител на група за убийства

Обвиненият в ръководене на група за поръчкови убийства служител на Националната служба за охрана (НСО) остава в ареста за постоянно, пр...

Съдът пише още, че в него не са изложени никакви факти за подбудителство и помагачество, каквито обвинения също са повдигнати. "Обвиненията срещу четиримата подсъдими съдържат "неустановени дати", "неустановени места" за почти всички престъпления, като единствено спрямо подсъдимия Костов… са посочени точната дата и място на извършване на убийството на Марангозова. Тези пропуски (неустановените факти) са допуснати и в диспозитива на акта и в обстоятелствената му част, а това са факти, които обуславят съставомерността на деянията и участието на подсъдимите в тях", се казва в определението на съда, с което е потвърдено прекратяването на делото от първата инстанция. Според съда непосочването на тези обстоятелства ограничава и правото на защита на подсъдимите и на прокуратурата е указано да ги конкретизира всички дати, места, финансиране на убийството подбудителството и помагачеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com