Правосъдното ведомство не поема вината за изчезналите убийци на Балтов

17251
Правосъдното ведомство не поема вината за изчезналите убийци на Балтов
Снимка: БГНЕС

След като вчера стана ясно, че двама от убийците на Стоян Балтов са обявени за общонационално издирване, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността.

На запитване на БГНЕС от Министерството на правосъдието отговориха, че още на 19 декември 2014 г., часове след като Върховният касационен съд е осъдил на по 18 години затвор Вили Георгиев, Светлозар Стоилов и Александър Данаилов за смъртта на Стоян Балтов, тримата са били търсени от служители на Главна дирекция "Охрана". Единствено Александър Данаилов е открит на посочения от прокуратурата адрес и незабавно е приведен в затвора в София.

Изчезналите Георгиев и Стоилов са били търсени на домашните си адреси и на 20 и на 22 декември, но без резултат. От Министерството на правосъдието обясниха и причините поради, които не са предприели "превантивни действия" по предотвратяване евентуалното изчезване на извършителите на убийството. От правосъдното ведомство отрекоха да имат вина и прехвърлиха отговорността към прокуратурата и МВР, което отговаряло за изпълнение на мярката "забрана за напускането на пределите на страната".

"Министерство на правосъдието и в частност Главна дирекция "Охрана" "изпълнява разпореждания на прокурор за привеждане в изпълнение на влезли в сила присъди с наложено наказание лишаване от свобода, като при необходимост търси съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи". Министерството на правосъдието не може да предприема каквито и да е мерки, извън предвидените в нормативната уредба. Това е принцип, който важи за всички институции в България. Въпросите по изпълнение на присъдата са от компетенциите на прокуратурата, а контролът върху изпълнение на мярката "забрана за напускане на пределите на страната" се изпълнява от МВР", посочват в отговора си до БГНЕС от МП.

По-рано от прокуратурата заявиха, че те са направили всичко необходимо по казуса, защото вече налице е влязла в сила осъдителна присъда. Информацията за изчезването на Вили Георгиев и Светлозар Стоилов би трябвало да бъде разпространена от Министерството на правосъдието, тъй като ГД "Охрана" и затворите са към тях, заявиха от прокуратурата.

На днешното оперативно заседание на Министерски съвет с участие на премиера, вицепремиера по въпросите на сигурността и вътрешният министър не е било коментирано изчезването на двама от осъдените на трета инстанция за убийството на Стоян Балтов, отговори Меглена Кунева. По всяка вероятност следващото оперативно заседание ще бъде с участието на министъра на правосъдието и тази тема ще бъде поставена тогава, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com