Проф. Радулов за намерените гилзи: Това не означава, че по полицая е стреляно от България

3015
Проф. Радулов за намерените гилзи: Това не означава, че по полицая е стреляно от България
Снимка: БГНЕС

Намерените гилзи от ловна карабина на българска територия след убийството на граничния полицай Петър Бъчваров, не е твърдо доказателство, че е стреляно от българска земя. Това мнение изрази бившият секретар на МВР проф. Николай Радулов в ефира на Нова телевизия.

"Възможно е да е стреляно зад граничното съоръжение и гилзите да отлетят в България. Ние не знаем какво оръжието, с което е стреляно – дали става въпрос за ловна карабина или ловна пушка. Никой не го е казал. Намерените куршуми, проектилите, какви са, от какво оръжие са? Това може да се установи с какво оръжие е бил убит нашия полицай. Ние не можем нито една от версиите, които битуват в пространството, да отхвърлим, защото всичко е възможно", каза още той.

"Може да се установи вида на оръжието и калибъра му. Първо - по нараняването, което е причина за убийството на колега. Второ - по местоположението на неговото тяло, където е паднал спрямо границата, спрямо оградата и спрямо намерените гилзи. Всички версии вече са възможни. Тоест, първоначалната версия на ръководството на МВР, че става въпрос за каналджии, може би няма да се окаже точно такава, тъй като ги няма мигрантитие", коментира криминалистът Иван Стоев.

По думите му може да се касае за трафик на наркотици, може да е всичко. "Има и други две версии. Едната е личен мотив. Другата версия е да е някакъв вид провокация. Малко е в кръга на конспирацията, но не бива да бъде изключена - да се попречи на България за тези процеси, да влезе в Шенген, да се създаде напрежение, но това е на дъното на опашката", допълни Стоев.

Бившият секретар на МВР е притеснен от това, че и до момента постъпва противоречива информация за евентуалните извършители. "Задържаните  ту са турски граждани, ту не са. От Турция казват, че са турски граждани, от България – че не са. Не забравяйте обаче, че те са само заподозрени", каза той.

Демерджиев: Въоръжаваме граничните служители с дълго оръжие

Патрулите по границата ще бъдат въоръжени с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им. Това каза на брифинг мини...

По думите му заповедите да се използва оръжие от граничарите са смешни, тъй като по начало "Гранична полиция“ пази границата и "когато тя се нарушава, може да използва както оръжие, така и всички други средства, които законът ѝ дава възможност да използва.

"Днес чух министърът да заявява, че граничните полицаи са много добре подготвени да боравят с оръжие. Ще го разочаровам, някой го е подвел. Нека да провери, да види колко тренировки по стрелба има през последните 3-4 години. Да види, че тези хора могат да нанесат на собствените си колеги много сериозни наранявания с дългоцевното оръжие, автоматите "Калашников“ имам предвид, както и с пистолетите си“, обясни експертът.

Според него те не са на ниво да боравят качествено и експертно с оръжие. "Трябва да се направи всичко възможно по най-бърз начин патрулните двойки, които работят сега, които ще почнат да работят въоръжени, да получат необходимата преподготовката. Според мен те са забравили как се борави с оръжия“, добави Радулов.

ОЩЕ: Главсекът на МВР не изключва версия за лично отмъщение за убития граничар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com